'Jammer dat De Bruyn de progressieven verder verdeelt'
Erik De Bruyn stapt uit SP.A en sticht nieuwe linkse beweging Rood! Foto: BELGA
De SP.A is niet verrast over het vertrek van Erik De Bruyn uit de partij, maar betreurt wel dat hij verdere verdeeldheid zaait onder de progressieve partijen. Dat zegt de partijwoordvoerder zondag. De Bruyn, boegbeeld van SP.A-Rood en gewezen kandidaat-voorzitter, vindt de SP.A niet 'links' genoeg en richt een nieuwe partij op onder de naam Rood!.

Het vertrek van De Bruyn komt niet als een verrassing, zegt de partij. Het was al langer duidelijk dat de hervormingen naar een 'moderne en open progressieve partij' niet de koers was die De Bruyn wou varen, luidt het bij SP.A.

De Vlaamse socialisten vinden het wel jammer dat De Bruyn de progressieven verder verdeelt 'op het moment dat er eenheid tegen het conservatieve nationalisme nodig is'.

PVDA

De PVDA reageert dan weer 'verheugd' op de beslissing van De Bruyn om de SP.A te verlaten. De extreem-linkse partij biedt De Bruyns Rood! onmiddellijk al een samenwerking aan. Met verkiesbare plaats.

'Precies drie maanden geleden, op 28 januari, heeft Wouter Van Damme - de voorzitter van de PVDA-afdeling Antwerpen - de hand uitgestoken om een gemeenschappelijk kartel te vormen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen', zegt PVDA in een persmededeling. 'Een kartel tussen de PVDA en de nieuwe beweging Rood zou misschien drie of vier zetels kunnen halen. Ons aanbod om Eric De Bruyn een verkiesbare plaats aan te bieden op een kartellijst PVDA-Rood geldt nog steeds.'

Het vertrek van De Bruyn uit SP.A is volgens Peter Mertens, de voorzitter van PVDA geen verrassing. 'Deze breuk zit er al een tijd lang aan te komen. SP.A Rood heeft een hele tijd geprobeerd om de SP.a een andere koers te laten varen.' Maar volgens Mertens hebben 'de linkse stemmen binnen SP.A', onder wie De Bruyn, 'nooit een ernstige kans gekregen'.

'Het siert Eric De Bruyn dat hij de eer aan zichzelf houdt, en zich niet laat verleiden om levenslang de rol van alibi-socialist te moeten spelen in een partij van zoetwatersocialisten', zegt Mertens nog.


 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig