'Uitspraken Léonard zijn schandalig'
Foto: BELGA
PS-Kamerlid Karine Lalieux, die de bijzondere Kamercommissie rond seksueel misbruik voorzat, is niet te spreken over de uitspraken van aartsbisschop André-Joseph Léonard. Volgens Lalieux blijft de kerk de feiten 'minimaliseren'.

Aartsbisschop Léonard kwam zondag in zijn paashomilie niet terug op de schandalen rond seksueel misbruik in de Kerk. In verschillende interviews, de eerste na een lange mediastilte, nam hij wel stelling in over onder meer de zaak-Vangheluwe. De aartsbisschop gaf toe dat de ex-bisschop de feiten minimaliseert, maar vindt niet dat Rome te laat of te laks heeft gereageerd. Hij zei dat het Vaticaan de voormalige bisschop van Brugge Roger Vangheluwe heeft gestraft door hem onmiddellijk te vragen ontslag te nemen.

Commissievoorzitster Lalieux vindt dat Léonard zelf de feiten minimaliseert. 'Monseigneur Léonard laat de slachtoffers links liggen. Hij laat optekenen dat alles al gezegd is en wijst zo de roep naar de erkenning van de morele verantwoordelijkheid van zijn instituut af', zegt Lalieux.

'Sneller resultaat'

Het PS-Kamerlid wil volgende week de opvolgingscommissie samenroepen. Die moet de aanbevelingen van de commissie vertalen naar wetsvoorstellen. 'De houding van de Kerk zal daarbij besproken worden', zegt ze.

Léonard had ook gezegd dat de Kerk tegen de zomer een antwoord klaar wil hebben op de aanbevelingen van de Commissie, meer bepaald over het arbitragetribunaal voor seksueel misbruik dat het parlement opgericht wil zien. Lalieux vindt die termijn te lang en wil sneller resultaat van de Kerk zien. 'Zo niet, kunnen we denken aan andere sancties. Misschien financiële', zegt ze.