Defensie houdt de gezondheid 89 Belgische militairen en twintig soldaten uit Benin in de gaten na het plotse overlijden van een 48-jarige militair op het steunschip Godetia donderdag. De Belgische zaakgelastigde in Ghana probeert om het stoffelijk overschot zo snel mogelijk naar België te repatriëren, zegt Defensie zaterdag

Donderdag overleed een 48-jarige militair nadat hij woensdag op het steunschip Godetia voor de kust van Benin onwel werd. "Woensdag raadpleegde hij een arts, donderdag ging het iets beter maar in de namiddag ging zijn toestand zienderogen achteruit", aldus Ingrid Baeck van Defensie. De militair verkeerde in goede gezondheid en voldeed aan alle medische voorwaarden om operationeel ingezet te worden.

'De gezondheid van de overblijvende militairen aan boord wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden om te zien of het niet om een infectie zou gaan, wat voor ons een standaardmaatregel is.' Defensie voegt er wel aan toe dat het ongewoon is dat een militair op missie sterft.

Over de doodsoorzaak zijn enkele vermoedens, maar Defensie wacht op een lijkschouwing.

'De Belgische zaakgelastigde in Accra is bezig met de repatriëring, maar het is onduidelijk wanneer en met welk soort transport het stoffelijk overschot naar België overgebracht wordt. Er zijn administratieve formaliteiten te vervullen en het Paasweekend maakt het er niet makkelijk op.' Toch is de repatriëring "een kwestie van dagen". Mogelijks wordt de autopsie in Ghana uitgevoerd.

Het steunschip Godetia wordt rond 5 mei terug in Zeebrugge verwacht.