Aan het Brusselse Noordstation zijn zaterdagvoormiddag een paar honderd mensen samengekomen voor een betoging tegen het rookverbod. Een pak minder dus dan de vijf- tot tienduizend mensen waarop de organisatoren gehoopt hadden.

De optocht startte rond 10 uur aan het Brusselse Noord-Station en eindigde aan de Europaesplanade.

De cafébazen en hun klanten die meeliepen, uitten hun ongenoegen over een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof die bepaalt dat er in alle Belgische horecazaken een rookverbod van kracht zal zijn vanaf 1 juli 2011, drie jaar eerder dan aanvankelijk was voorzien. Ze vrezen dat er door de nieuwe rookwetgeving 'enorme economische en sociale drama’s' zal veroorzaken. Zo verwachten ze een omzetverlies van 30 tot 50 procent.

Uiteindelijk telde de politie ongeveer 830 betogers, terwijl de organisatoren op een veelvoud daarvan gehoopt hadden. 'Het goede weer en het verlengde weekend spelen ons duidelijk parten. Maar het signaal dat we geven, is belangrijker dan de massa', zegt een van de organisatoren, Erik Beunckens.

De betoging tegen het rookverbod werd ondersteund door FeBeD, HoReCa Vlaanderen, Unizo en het NSZ.

Subsidies

De Brusselse minister van Economie en Werk Benoît Cerexhe wil met de horeca overleggen hoe het gewest kan helpen hun zaak aan te passen aan het rookverbod. Hij verklaart in een mededeling begrip te hebben voor de ongerustheid van de café-uitbaters.

Hij herinnert er wel aan dat België met deze maatregel achttien andere Europese landen vervoegt en dat eerder de etablissementen die maaltijden aanbieden zich moesten aanpassen.

De minister wijst er op dat café-uitbaters in aanmerking komen voor investeringshulp van het gewest.