Het geheim van Vangheluwe: De tranen en de vlucht van de bisschop
Foto: *
Bisschop Roger Vangheluwe kan zijn emoties niet bedwingen als hij tegenover zijn naaste medewerkers in het bisdom toegeeft dat hij zijn neef heeft misbruikt. Het wordt een pijnlijk afscheid. Een reconstructie van de onthulling die de Belgische Kerk op haar grondvesten deed daveren.

Of ze tijd hebben om even naar zijn kantoor te komen, vraagt bisschop Roger Vangheluwe op woensdag 21 april aan zijn woordvoerders Peter Rossel en Doenja Van Belleghem.

‘Ik moet jullie iets bekennen’, zegt hij, terwijl hij in tranen uitbarst. ‘Ik ben in het verleden in de fout gegaan. Ik heb mij schuldig gemaakt aan het misbruik van mijn neef. En ik heb daarom gisteren ontslag genomen als bisschop. Ik heb ook al een tekst gemaakt met een verklaring over mijn gedrag.’

Ten slotte heeft hij nog een laatste, dringende opdracht. Of ze al zijn afspraken voor de komende dagen zo snel mogelijk kunnen afzeggen zonder opgave van reden.

Vangheluwe voert die woensdagmorgen nog verschillende van dat soort gesprekken. Iedereen krijgt de opdracht om voorlopig te zwijgen.

Ontslag bespoedigd

Maar dan valt alles plots toch in de juiste plooi. Via aartsbisschop Léonard wordt bekomen dat het ontslag van Vangheluwe dan toch sneller rond komt. Vrijdagmiddag al zou het officieel door Rome aanvaard worden. Bovendien laten de Doornikse bisschop Harpigny en Peter Adriaenssens, de voorzitter van de commissie Seksueel Misbruik, allebei weten dat ze donderdag terug naar België komen.

Daarom wordt beslist dat er vrijdagmiddag een grote persconferentie zal komen om het ontslag van Vangheluwe bekend te maken.

Vlucht naar Westvleteren

Vangheluwe wacht de beslissing van de paus over zijn ontslag niet af om te verdwijnen uit het bisschopshuis in de Heilige Geeststraat in Brugge. Het is donderdag 22 april kort voor de middag als hij vertrekt uit de plek waar hij 25 jaar gewoond heeft.

Vangheluwe weet al snel waar hij wil schuilen voor de storm die op hem afkomt: in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. ‘Normaal zou zo’n vraag eerst onder de broeders besproken worden’, zegt abt Manu Van Hecke. Maar de situatie is zo uitzonderlijk dat hij de knoop zelf doorhakt.

Persconferentie vervroegd

Diezelfde donderdag is er tot laat in de middag topoverleg op het secretariaat van de bisschoppenconferentie in de Brusselse Guimardstraat. Het nieuws over het ontslag van Vangheluwe is, ondanks alle behoedzaamheid, toch uitgelekt.

De uitnodiging voor de persconferentie vrijdag zou normaal pas vrijdagmorgen de wereld worden ingestuurd, maar dat wordt nu vervroegd naar donderdag 20.30 uur. De boodschap zelf blijft bewust heel vaag. ‘Aanleiding voor de persconferentie is het ontslag van een van de Belgische bisschoppen’, luidt de tekst.

Eric de Beukelaer, de woordvoerder van Léonard, weet dat de uitnodiging tot een bestorming van zijn gsm zal leiden. Rond 20 uur zet hij zijn toestel dan ook uit. Het is kort voor middernacht als hij zijn gsm weer aanzet, ziet dat hij meer dan 170 gemiste berichten heeft en beslist om niemand terug te bellen.

De volledige reportage lees je vandaag in de gedrukte versie van Het Nieuwsblad/De Gentenaar.