Enkele priesters in het Vaticaan en in de katholieke congregaties in Rome leiden een heimelijk homoseksueel leven. Dat staat te lezen in een boek dat binnenkort in Italië verschijnt. Het boek brengt de Heilige Stoel, die kuisheid van de gelovigen verlangt, opnieuw in een netelige situatie.

Het boek van journalist Carmelo Abbate, met de titel 'Sex and the Vatican, een geheime reis in het rijk van de kuisheid', vertrekt vanuit anonieme getuigenissen. Het beschrijft homoseksuele relaties tussen priesters of met leken, die frequent zouden geweest zijn.

De auteur zegt met een verborgen camera plaatsen waar homoseksuelen samenkomen bezocht te hebben.

'Priesters van alle nationaliteiten verdelen hun leven tussen de kamers van de Via della Conciliazione (de laan die naar de Sint-Pietersbasiliek leidt, red.) en het Romeinse nachtleven', zegt de Italiaanse uitgever Piemme.

Zonen en dochters

Het boek gaat ook over romances met vrouwen, over zonen en dochters van priesters en zelfs over clandestiene abortussen. Abbate voert alleen maar anonieme getuigenissen op.

De journalist trok in juli vorig jaar reeds met hetzelfde onderwerp de aandacht in het magazine Panorama. Hij verkocht zijn verhaal onder de titel 'De gekke nachten van homoseksuele priesters'.

Geen commentaar

Het bisdom van Rome zou gezegd hebben 'vastbesloten te zijn om alle onwaardig gedrag in het priesterlijk leven streng te vervolgen'.

Het Vaticaan weigert alle commentaar over het boek. Op een Italiaanse bischoppelijke conferentie weigerde een woordvoerder 'publiciteit voor het boek te maken'. 'We kunnen niet op alle boeken die slecht over de kerk spreken, reageren', heeft hij het persagentschap AFP gezegd.