Katholieke Kerk trekt 247 nieuwe leden aan
Foto: © De Saedeleer Yvan
Minstens 247 volwassenen kiezen er dit jaar bewust voor toe te treden tot de katholieke Kerk. Ondanks de kerkcrisis is dit een nieuw record. Dat meldt het christelijke opinieweekblad Tertio in zijn editie van woensdag.

De Belgische kerk verwelkomt 152 catechumenen die in de paasnacht het doopsel, het vormsel en de eerste communie ontvangen. Daarnaast zijn er minstens 95 volwassenen die als kind werden gedoopt, maar niet gevormd.

Naast de kerkverlaters en ‘ontdopingen’, is er dus ook sprake van een toenemend aantal volwassenen dat het christelijke geloof (her)ontdekt. In 2008 waren er in ons land 164 volwassenen die gedoopt en gevormd werden, in 2009 waren het er in totaal 154 en in 2010 stond de teller op 216.

Opvallend is dat er ten zuiden van de taalgrens duidelijk meer nieuwe volwassen katholieken zijn dan in Vlaanderen. Uit de rondvraag van Tertio blijkt ook dat het merendeel van de catechumenen van vreemde origine is. Het zijn migranten die de Europese kerk een nieuwe adem geven. Dat er niet zoveel autochtonen tussen de volwassen doopkandidaten voorkomen, komt volgens Tertio omdat de meesten als kind werden gedoopt.