België bezet de zestiende rang op de lijst met dieronvriendelijke landen van de Nederlandse Stichting Dierenleed. Griekenland is ook dit jaar de lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje en de Nederlandse Antillen. Volgens deze lijst zijn dieren het beste af in Zweden.

De lijst is een indicatie samengesteld op basis van meldingen van toeristen, dierenartsen, rapporten, mediaberichten, dierenorganisaties en eigen waarneming.

Griekenland blijft lijstaanvoerder. De slechte economische situatie in het land, die naast mensen ook dieren niet ten goede komt, speelt hierbij een rol, zo meldt Stichting Dierenleed dinsdag.

Nederland, vorig jaar zesde, bezet in de jongste lijst de vierde rang. Andere opvallende stijgers zijn Bulgarije (10 plaatsen) en Japan en Egypte (6 plaatsen). De grootste daler met 12 plaatsen is Cuba, nu nummer 24.

België steeg drie plaatsen ten opzichte van 2009. Als redenen worden de malafide broodfok en het aanbod van dieren uit voormalige Oostbloklanden via tal van websites vermeld.

"Daarnaast speelt de situatie rond fokvee zoals kippen en vleeskonijnen, die onder zeer erbarmelijke situaties gehouden worden, en talloze meldingen via o.a. Gaia, artsen en collega-organisaties", aldus Mark Erwin Vos, voorzitter van Stichting Dierenhulp.

De lijst dieronvriendelijke landen:

 1. Griekenland
 2. Spanje
 3. Nederlandse Antillen
 4. Nederland
 5. Roemenië
 6. Turkije
 7. Venezuela,
 8. Bulgarije
 9. Egypte
 10. Portugal
 11. Mexico
 12. Aruba,
 13. China
 14. Thailand
 15. Verenigde Staten
 16. BELGIE,
 17. Brazilië
 18. Italië
 19. Zuid- Afrika
 20. Japan