Toenemend economisch pessimisme heeft de tevredenheid van de Amerikanen over hun president Barack Obama geen goed gedaan, integendeel, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde peiling van televisiestation ABC en de krant Washington Post. Toch behoudt hij voorsprong op Republikeinse rivalen bij de presidentsverkiezingen van 2012.

Uit de enquête blijkt dat 47 procent het werk van de Democratische president goedkeurt, zeven procentpunt minder dan in januari. De helft van de Amerikanen staat dus niet achter hem waarbij 37 procent zegt "sterk af te keuren", wat bijna het dieptepunt van het presidentschap van Obama evenaart.

Drijfveer voor die neerwaartse trend is bezorgdheid omtrent de economie die volgens 44 procent van de Amerikanen verergert. Dat is het hoogste percentage in meer dan twee jaar, terwijl er anderzijds tekenen van economische groei zijn.

Van de andere kant lijkt de eerste zwarte president van de VS weinig te moeten vrezen van het veld van effectieve en mogelijke Republikeinse kandidaten voor het Witte Huis.

Minder dan de helft van de Republikeinse kiezers en naar onafhankelijken neigende Republikeinen kan ermee leven. Vier jaar geleden stond op dit moment in de race naar het Witte Huis al bijna twee derde van de Republikeinen achter hun opties voor het hoogste ambt.