De politie van de zone Westhoek - Koksijde, De Panne, Nieuwpoort - start in de zomervakantie als eerste met een VIP-behandeling voor jongeren die overlast veroorzaken. VIP staat daarbij voor 'Very Irritating Police' of 'Erg Vervelende Politie'. Dat schrijven De Morgen en La Dernière Heure.

De taak van de VIP-politie is probleemjongeren identificeren, hen continu volgen en controleren. Volgens korpschef Nicholas Paelinck van de politiezone Westkust zijn de overlastpleger vooral jongeren tussen 14 en 25 jaar uit het binnenland of Noord-Frankrijk, die aan de kust hun vakantie doorbrengen. 'We willen ze uit de anonimiteit halen', zo verduidelijkt hij.

Met de VIP-behandeling streeft de politie een dubbel doel na: de inwoners duidelijk maken dat er iets aan de problemen gedaan wordt, en de probleemjongeren erop wijzen dat ze zich aan de regels moeten houden.

De inspiratie voor deze aanpak komt uit Rotterdam. De VIP-patrouille aan de Westkust zal een lightversie worden van de aanpak in de Nederlandse havenstad.