Noma blijft ’s werelds topkeuken
Foto: photo news
Noma in Kopenhagen blijft ook in 2011 het beste restaurant ter wereld. Peter Goossens en Sergio Herman bevestigen hun internationale status als topchefs en stijgen twee plaatsen in de World’s 50 Best Restaurants.

René Redzepi (33) werd maandagavond in Londen voor het tweede jaar op rij gekroond tot ’s werelds beste chef. Zijn restaurant Noma in Kopenhagen handhaaft zich op de eerste stek van de S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants, die voor de tiende keer is opgesteld.

De eretitel bevestigt ‘de opwinding over Redzepi’s unieke bewerking van lokale en regionale ingrediënten’, meldt organisator Restaurant Magazine.

Aan de top zijn er weinig dramatische verschuivingen. Zoals verwacht verdwijnt Ferran Adrià (voorlopig?) uit de lijst die hij in de voorbije tien jaar vijf keer heeft aangevoerd. De nummer 2 van 2010 kondigde immers aan dat zijn restaurant elBulli een tijdje dicht gaat voor herbronning.

Andere Spanjaarden nemen de vrijgekomen plaatsen in de top drie in, want die andere grote moleculaire vedette, de Brit Heston Blumenthal, zakt van drie naar vijf. Zijn restaurant The Fat Duck in Berkshire kwam begin 2009 even in een slecht daglicht te staan toen er besmette oesters werden geserveerd. .

‘Onze’ Peter Goossens van Hof van Cleve en Sergio Herman van Oud Sluis blijven het goed doen. Beide driesterrenchefs stijgen twee plaatsen. Goossens staat nu op 15 – in 2007 stond hij nog een plaats hoger gequoteerd.

Spanje boven

Behalve de bevestiging dat Spanje het gastronomische mekka is en dat Franse en Italiaanse topchefs in de lijst het talrijkst, maar minder prominent zijn, valt de opkomst van nieuwe landen op. De organisatoren kiezen immers radicaal voor een internationale, zelfs globale aanpak, wat het vooroordeel doorbreekt dat gastronomie iets typisch Europees is.

Dat Brazilië een toprestaurant heeft, D.O.M. in São Paulo, weten de volgers van de lijst al enkele jaren. Die positie wordt nu geconsacreerd, maar je vindt in de nieuwe top-50 bijvoorbeeld ook Astrid y Gastón (een keten van Peruviaanse restaurants) en horecazaken in Hongkong, Rusland en Mexico.

Veel heeft te maken met de 27 jurygroepen waarin Restaurant Magazine de wereld verdeelt. Zo werd Zuid-Amerika onlangs in twee regio’s getrokken, zodat de foodies in dat continent meer gewicht in de stemming kunnen leggen. (DS 16 april)

Het meest controversiële restaurant van de lijst van 2010, de ‘neobistro’ Le Châteaubriand in Parijs, stijgt opnieuw, nu naar de negende plaats. Die promotie tot beste restaurant van Frankrijk zal voor gegrom blijven zorgen – restaurantrecensent Bruno Vanspauwen omschrijft de zaak als ‘een bruine kroeg, een jeugdclub’.

Behalve de winst van Peter Goossens, die al sinds 2006 op de lijst staat, is er voor Belgische chefs weinig te beleven. De Karmeliet in Brugge haalde opnieuw net de vijftig beste niet. Geert Van Hecke staat op de ?B-lijst als 54ste geklasseerd.

Van de nieuwe generatie Belgen, genre Kobe Desramaults (In de Wulf) en Sang Hoon Degeimbre (L’Air du Temps), is er zelfs op de B-lijst van 50 tot 100 geen spoor. Hoe internationaler de stemming wordt, hoe moeilijker het zal zijn om een plaats te veroveren en, vooral, te behouden.

Anne-Sophie Pic, een van de eerste vrouwelijke driesterrenchefs in Frankrijk in lange tijd, kreeg gisteravond een nieuwe speciale prijs: ’s werelds beste vrouwelijke chef. Maison Pic in Valence is een familiezaak die al drie generaties lang hoog scoort.

www.theworlds50best.com