Philips Brugge vreest voor voortbestaan
Sinds begin 2010 produceert Philips geen televisies meer in Brugge. De vestiging werd omgevormd tot een ontwikkelingshub.Arie Kievit/phote news Foto: © Arie Kievit/01778026
Het Nederlandse elektronicaconcern Philips zal zijn tv-afdeling uitbesteden aan een joint-venture waarin het zelf een minderheidsbelang heeft. De 350 personeelsleden van de tv-afdeling in Brugge zijn erg ontgoocheld. Ze vrezen dat de nieuwe eigenaar de afdeling zal opdoeken.

Voor de televisie-activiteiten sluit Philips een joint venture met TPV Technology, dat de controle krijt over het tv-merk Philips. Philips krijgt 30 procent van het samenwerkingsverband in handen, TPV krijgt de rest. Zo wil het bedrijf een deel van het financiële risico uitbesteden en tegelijkertijd de merknaam op televisies behouden.

De televisie-activiteiten waren voor Philips al langere tijd verliesgevend. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een negatief bedrijfsresultaat (ebita) gehaald van 106 miljoen euro.

Brugge

Philips heeft een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor televisies in Brugge. De elektronicaproducent zette onlangs het huurcontract voor die Brugse site stop en is op zoek naar een nieuwe locatie op de as Brugge-Brussel. In het Brugse centrum werken driehonderd medewerkers van elf nationaliteiten en een zeventigtal externen.

Het personeel bij Philips Brugge is zwaar ontgoocheld in de beslissing van het elektronicabedrijf. "Philips verpatst zijn kroonjuweel binnen de televisiemarkt voor amper 30 procent aandelen", zegt Danny Vandenbroucke (LBC). 

De vakbonden vragen zes jaar werkgarantie. Maar de directie zou zelfs geen werkgarantie tot eind 2012 kunnen garanderen. TPV moet volgens de afspraken nog minstens zes jaar televisies produceren onder de merknaam Philips. "De situatie is zeer uitzonderlijk. We vrezen dat TPV op korte termijn onze kennis wil om door te stoten op de Europese markt en dat het daarna zal gedaan zijn met ons innovatiecentrum. Momenteel hebben wij de kennis in huis voor de productie van netwerk- en 3D-televisies. Op een aantal vlakken zoals de inkoop en logistiek staat TPV nu al sterker", zegt Vandenbroucke.

De werknemers hebben hun medewerking aan een eventuele verhuis naar Gent voorlopig gestaakt. Ze willen eerst duidelijkheid over de werkzekerheid. Vorige week raakte bekend dat Philips het huurcontract voor haar site in Brugge heeft stopgezet. Eind 2012 moet het bedrijf verhuizen. "De directie wil naar Gent omdat er in Brugge weinig medewerking is van het stadsbestuur. Als vakbonden zouden we liever in Brugge blijven. In Gent kan het kenniscentrum wel midden andere innovatieve bedrijven en de universiteit worden ingeplant wat mogelijks meer toekomst biedt", besluit Vandenbroucke.


Kwartaalcijfers


Ook de operationele winst kwam lager uit, zo bleek uit de maandag gerapporteerde eerstekwartaalcijfers. Het concern waarschuwde ook dat de tragedie in Japan effect heeft gehad op de omzet en op de toeleveringsketen, maar specificeerde dit niet.

"We verwachten tegenwind in 2011 als gevolg van de Japanse tragedie", aldus de net aangetreden topman Frans van Houten. Volgens de topman hebben Japanse leveranciers het zwaar en is het niet duidelijk wat het effect hiervan is op de resultaten van Philips. In de tweede helft van dit jaar heeft het concern daar meer zicht op, zo verwacht het bedrijf.

De omzet bedroeg 5,3 miljard euro tegenover 4,98 miljard euro in de eerste drie maanden van 2010. Onder de streep hield Philips 138 miljoen euro tegenover 201 miljoen euro een jaar eerder en een analistenverwachting van 161 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 437 miljoen euro, 58 miljoen euro lager dan in dezelfde periode in 2010. Inclusief een verlies op de televisie-activiteiten lag het resultaat op 331 miljoen euro. Analisten gingen uit van een bedrijfsresultaat van 385 miljoen euro.

Maandag kondigde het concern aan voor de verlieslijdende televisie-activiteiten een joint venture te hebben gesloten. "Het vinden van een oplossing voor onze televisie-activiteiten was onze topprioriteit.", aldus Van Houten. Op korte termijn zal het losmaken van de tv-activiteiten van de groep effect hebben op de resultaten, aldus Philips.