Sven Gatz neemt ontslag uit Vlaams Parlement
Foto: fb
Open VLD’er Sven Gatz stapt op als fractieleider in het Vlaams Parlement. De Brusselaar ruilt zijn job als politicus voor die van directeur van de Belgische Brouwers.

Gatz kondigt zijn ontslag zelf aan op zijn webstek. ‘Na twintig jaar in de wereld van politiek en beleid – drie jaar op een ministerieel kabinet, een jaar bij een administratie en zestien jaar in het parlement – is het tijd om aan deel twee van mijn leven te beginnen. De Belgische Brouwers bieden me een mooi perspectief door bij hen directeur te mogen worden’, schrijft hij.

Vanaf 1 september leidt de Brusselse liberaal de vereniging die brouwerijen in ons land vertegenwoordigt. Zijn passie voor bier is bekend. ‘Ik ben zytholoog, microbrouwer en geef lezingen over de Belgische bierrijkdom’ vertelt Gatz, die in de politiek onder meer het parlementsbier Halfrond lanceerde. ‘Ik zie mijn nieuwe opdracht als een fijne uitdaging om het Belgisch bier als economisch en cultuurproduct op een positieve manier onder de aandacht te kunnen brengen de komende jaren.’

Gatz begon zijn politieke carrière in 1988 bij de Volksunie-jongeren. Hij engageerde zich voor ID21, de VU-alliantie rond Bert Anciaux. Bij het ter ziele gaan van de Volksunie in 2001 opteerde de Brusselaar voor Spirit. Toen die echter een partnerschap sloot met de Vlaamse socialisten stapte Gatz over naar VLD. Gatz zetelde van 1995 tot 2004 in het Brussels parlement. Sinds 1999 zit hij ook in het Vlaams Parlement, waar hij vanaf 2007 de liberale fractie leidt.

Gatz stelt zijn mandaat als fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement ter beschikking van zijn partij. Hij blijft wel gemeenteraadslid in Jette.