Belg kocht vorig jaar 62 kg groenten en 79 kg fruit
Foto: Veronique Van Geit
De Belg kocht vorig jaar meer groenten en fruit. En dat ondanks de gestegen prijzen. De tomaat en de appel blijven het meest populair. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

De Belg kocht in 2010 1,5 procent meer groenten (in volume per capita), ook al werden verse groenten in 2010 8,6 procent duurder. Vers fruit (dat 1,5 procent duurder werd) kende een winst van 2,3 procent . 

De doorsnee Belg kocht in 2010 62 kg verse groenten voor bijna 136 euro, en 79 kg fruit voor 165 euro, samen bijna 2 procent meer dan in 2009. Door de gestegen prijs en het gestegen volume stegen de bestedingen voor groenten met 10 procent , voor fruit met 4 procent .

De meest gekochte groente blijft tomaat, gevolgd door wortelen en ui. Appel blijft het meest gekochte fruit, gevolgd door sinaasappel en banaan.

Inhaalbeweging

De groep van jonge actieven (-35 jaar) blijkt aan een inhaalbeweging bezig. Die groep vertoont een onderconsumptie ten opzichte van de oudere bevolkingsgroep. Een specifieke promotiecampagne blijkt evenwel succesvol: de aankopen van groenten en fruit van deze groep lag in 2010 26 pct hoger dan in 2006.

Uit het onderzoek blijkt dat sommige producten beter scoren bij jongere dan bij oudere gezinnen. Zo scoren komkommer, paprika en pepers beter bij jongere gezinnen. Selder, bonen, peulvruchten, witloof en witte asperges worden meer door ouderen gekocht. Bij jonge alleenstaanden scoort exotisch fruit dan weer beter. Gezinnen met kinderen kiezen vaker voor appelen, bananen en kiwi's.