P&G en Unilever krijgen 315 miljoen euro boete
Foto: *
De waspoederfabrikanten Procter & Gamble, Unilever en Henkel hebben drie jaar lang illegale afspraken gemaakt over prijzen en marktposities in België en zeven andere Europese landen. De Europese Commissie bedenkt Procter & Gamble en Unilever met een totale boete van 315,2 miljoen euro.

Volgens de Commissie vormden Procter & Gamble, Unilever en Henkel van januari 2002 tot maart 2005 een kartel in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, Portugal, Spanje en Griekenland. De ondernemingen stabiliseerden op die manier hun marktposities en coördineerden hun prijspolitiek.

In 2008 onthulde Henkel het bestaan van het kartel bij de Commissie. Daarom ontsnapt het bedrijf aan een boete. Ook Procter & Gamble en Unilever werkten volgens eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia goed mee aan het onderzoek en genieten van een korting op hun boete.

"Maar ondernemingen moeten beseffen dat de Commissie vasthoudt aan haar strijd tegen kartels, die de consumenten een hogere prijs laten betalen dan het geval zou zijn bij eerlijke concurrentie", zo verklaarde Almunia. Procter & Gamble moet nog steeds 211 miljoen euro ophoesten. Unilever moet 104 miljoen euro betalen.

Procter & Gamble, Unilever en Henkel zijn de belangrijkste producenten van waspoeder in Europa. Het kartel kreeg volgens de Commissie vorm toen de bedrijven in de schoot van hun beroepsvereniging een samenwerking lanceerden om de milieuprestaties van hun detergenten te verbeteren. De milieudoelstelling is volgens de Commissie echter geen reden om prijzen te coördineren of andere anticoncurrentiële acties te ondernemen.