De Palestijnse Autoriteit van Mahmoed Abbas heeft volgens de Verenigde Naties (VN) bijna alle voorwaarden vervuld om als volwaardige onafhankelijke staat te kunnen fungeren. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in een rapport van de speciale VN-gezant Robert Serry.

De Palestijnse Autoriteit wil tegen september een operationele administratie, een effectieve veiligheidsdienst en een onafhankelijke rechtelijke macht hebben opgebouwd, zodat de onafhankelijke staat kan worden uitgeroepen.

Die zal bestaan uit de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. De Palestijnse Autoriteit wordt erkend als de vertegenwoordiger van het Palestijnse volk en regeert over die gebieden onder het waarnemersstatuut van de VN.

Serry zei dat Israël en de Palestijnse gebieden een onderhandelde oplossing hadden willen vinden voor september. Om dat doel te bereiken, zouden beide partijen evenwel de vredesgesprekken over een tweestatenoplossing onmiddellijk moeten voortzetten.

De gesprekken liepen in september 2010 vast. De Palestijnen eisen onder meer een snel en allesomvattend akkoord over de problemen in het Midden-Oosten.

Het rapport van Serry maakt ook melding van ook alle Israëlische inspanningen die de bewegingsvrijheid van de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever aanzienlijk verbeterden.

Israël moet de controle op de Palestijnse gebieden echter blijven versoepelen, zodat de Autoriteit zich voort kan ontwikkelen en haar bevoegdheden kan uitbreiden, aldus de VN-gezant.

Afgelopen week verklaarde de Wereldbank al dat de Palestijnse Autoriteit over voldoende middelen beschikt om in de nabije toekomst een onafhankelijke staat op te richten.