Bij een zware ontploffing in de metro van de Wit-Russische hoofdstad Minsk vielen minstens elf doden en bijna 100 gewonden. Tientallen slachtoffers werden met brandwonden en open wonden op brancards van het metrostation Oktjabrskaja weggebracht. Volgens de politie gaat het wellicht om een aanslag, de eerste sinds enkele jaren.

De explosie deed zich voor tijdens de avondspits, rond 17 uur. Het metrostation is een knooppunt in het metrostelsel van Minsk en veel pendelaars stappen op het station over op andere lijnen.

Talrijke ziekenwagens en brandweerwagens haastten zich naar de plaats van de ontploffing in het stadscentrum. Daar arriveerden ook medewerkers van de Wit-Russische geheime dienst KGB. De hulpdiensten brachten 35 gewonden naar het ziekenhuis en verzorgden nog tientallen andere slachtoffers ter plaatse. Volgens de plaatselijke televisie gaat het in totaal zelfs om 90 gewonden.

'De speurders gaan momenteel uit van een aanslag', aldus een politiebron. De overheden hebben nog geen officieel commentaar gegeven op de gebeurtenissen. President Alexander Loekasjenko zou wel ter plaatse zijn.

Een ooggetuige meldde dat het plafond van het metrostation deels is ingestort. Twee andere metrostations werden gesloten.

Geen doelwit

Het is al enkele jaren geleden dat Wit-Rusland, dat al zestien jaar wordt geleid door Loekasjenko, nog eens werd opgeschrikt door een grote aanslag. In 2008 viel een vijftigtal gewonden in hoofdstad Minsk toen een zelfgemaakt springtuig ontplofte tijdens het feest van de onafhankelijkheid.

Eind vorig jaar werd Loekasjenko herverkozen bij een gecontesteerde stembusgang. Dat leidde tot grote betogingen en verschillende opposanten werden opgepakt.

De autoritair bestuurde voormalige Sovjetrepubliek gold tot nog toe niet als een doelwit van terroristen. In Wit-Rusland zijn vele zakenmensen uit Arabische landen aan de slag.