'Een huisdier is niet voor even, maar voor het leven'
Ik word tot 30cm groot Foto: rr
De stad Antwerpen wil het aantal gevallen van dierendumping op haar grondgebied drastisch verminderen en lanceerde daarom maandag een sensibiliseringscampagne onder de slogan ‘een huisdier is niet voor even, maar voor het leven’. Zo wil de stad impulsaankopen van huisdieren ontraden. De campagne loopt tot de zomer en zal jaarlijks herhaald worden.

Dat dieren worden gedumpt in het asiel of zelfs op openbare plaatsen (langs de kant van de weg of in parken) is geen nieuw fenomeen, maar het probleem is de laatste jaren drastisch toegenomen.

Uit cijfers die het stadsbestuur opvroeg bij de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid blijkt dat er in 2010 2.500 dieren werden achtergelaten (en gevonden). Dat zijn er zeventien keer meer dan in 2005. In Antwerpen alleen al werden vorig jaar 147 katten en 196 honden noodgedwongen opgevangen in een asiel en werden 900 zwerfkatten gesteriliseerd.

Kinderen en huisdieren

De campagne die maandag werd voorgesteld is vooral gericht op jonge kinderen en hun ouders. In de lente willen veel kinderen immers graag een huisdier als cadeau bij een communie- of lentefeest. Ze zijn echter vaak onvoldoende voorbereid op de verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. Flyers en vragenlijsten moeten hen nu wijzen op de mogelijke problemen zoals allergieën, de hoge kostprijs van dierenvoeding en –verzorging en de tijd die dagelijks in het dier moet worden geïnvesteerd.

Naast honden en katten bespreekt de campagne ook konijnen en waterschildpadden, die massaal worden gedumpt in respectievelijk stadsparken en vijvers.

Op de website van de stad Antwerpen kunnen ouders ook een contract downloaden om duidelijke afspraken te maken met de kinderen over de verzorging van de dieren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in