Babygiraf uit Planckendael plots overleden na darmproblemen
Foto: kmda
Mukiri, de giraf die drie maanden geleden geboren werd in het dierenpark Plancendael, is gisterenmiddag plots overleden. Uit de autopsie blijkt dat hij gestorven is met bloedingen in de dikke darm. Maar er is ook goed nieuws. In de zomermaanden verwacht Planckendael een nieuwe babygiraf van vrouwtje Diamant.

‘Het overlijden kwam onverwachts’, zegt woordvoerster Ilse Segers. Maar die dingen horen nu eenmaal bij het leven.' 'Twee weken geleden had het giraffejong last van een darminfectie. Hij is daar ook voor behandeld en genezen verklaard door de dierenarts', aldus Segers.

De autopsie heeft aangetoond dat de giraf gestorven is met bloedingen in de dikke darm. 'Maar er is geen directe link met de darminfectie', benadrukt Segers. 'Stukjes weefsel van de belangrijkste organen worden momenteel verder onderzocht in gespecialiseerde labo’s om de juiste doodsoorzaak vast te stellen.'

Mukiri, wat stilte betekent, is geboren op 10 januari 2011. Hij was het veulentje van giraf Barbie. Het was het tweede jong voor de giraf. In 2009 kwam haar eerste dochter, Kianga, ter wereld.

Nieuwe babygiraf op komst

De savanne in het dierenpark telt nu vijf giraffen: Sarah, Barbie, Diamant, Karega en het mannetje Baridi. In de zomermaanden verwacht Planckendael een nieuwe babygiraf van vrouwtje Diamant. Begin 2009 kwam haar eerste dochter, Karega, ter wereld. De draagtijd van giraffen bedraagt 14 tot 15 maanden.

Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en lijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een tweehonderdtal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen 'in situ' (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig