Masturberen verlicht rusteloze benen
Foto: shutterstock
Seks of masturbatie kan de symptomen van het rusteloze benensyndroom (RLS) verlichten, zo beweren Braziliaanse onderzoekers.

Vroeger beweerde men dat je er doof van werd, maar volgens professor Luis Marin heeft masturbatie vooral positieve gevolgen. Hij en zijn collega-onderzoekers aan de Federale Universiteit van Sao Paulo maakten een case study over een man die de symptomen van RLS merkbaar verlichtte door te masturberen.

Wie aan RLS lijdt, heeft 's nachts last van een vervelend, prikkelend gevoel in de benen en de neiging deze voortdurend te bewegen. Ongeveer zeven op tien Europeanen en Amerikanen heeft er regelmatig last van.

Waarom masturbatie de symptomen verlicht, is nog niet duidelijk, al vermoeden de onderzoekers dat de verklaring gezocht moet worden bij dopamine, een neurotransmitter die vrijkomt na het orgasme. Ook de meer gangbare medicijnen tegen RLS bevatten deze stof.

De Amerikaanse RLS-expert Mark Buchfuhrer noemt deze verklaring redelijk en plausibel, maar waarschuwt wel dat er niet te snel conclusies getrokken mogen worden uit de studie van één patiënt.