Het hoofd van de Arabische Liga, Amr Moussa, heeft de Verenigde Naties zondag gevraagd een no-flyzone in te stellen boven de Gazastrook om de Palestijnse bevolking te beschermen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de VN zulke drastische maatregelen gaat nemen.

Het verzoek van Moussa volgt op een week van geweld tussen de Palestijnen en Israël. Het geweld escaleerde vorige week toen drie Hamasstrijders om het leven kwamen bij een Israëlische luchtaanval. Donderdag vuurde Hamas een raket af op een schoolbus in het zuiden van Israël. De twee inzittenden van bus raakten gewond.

Sinds de aanslag op de schoolbus zijn vanuit de Gazastrook meer dan 120 raketten en mortiergranaten afgevuurd. Israël reageerde daarop met vergeldingsacties, waarbij negentien Palestijnen omkwamen en 65 gewond raakten.

De aanvallen van de afgelopen dagen zijn de hevigste sinds januari 2009, toen een Israëlisch offensief in de Gazastrook werd beëindigd. Hoewel beide partijen niet uit lijken te zijn op een nieuwe oorlog, is de situatie zeer explosief. De vrees bestaat dan ook dat een geïsoleerd incident kan leiden tot een offensief van Israël.