Israël is bereid om de aanvallen op de gewapende Palestijnse groepen in Gaza te stoppen als ook zij de wapens neerleggen. De heeft de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, zondag op de radio gezegd. Ook Hamas is bereid over te gaan tot een staakt-het-vuren als Israël stopt met aanvallen.
 "Als zij stoppen met schieten, stoppen wij met schieten", zei de minister in een reactie op berichten dat de Palestijnse islamitische politieke beweging Hamas, die de Gazastrook controleert, een staakt-het-vuren zou willen. "We kunnen geen schoten op Israël dulden en we reageren in functie van wat er zich op het terrein afspeelt", aldus Barak.

Het is de eerste keer dat een Israëlische leider over een staakt-het-vuren spreekt sinds de start van het geweld. De verklaring volgt na een rustige nacht waarbij het Israëlische leger geen aanvallen heeft uitgevoerd en de Palestijnen gestopt zijn met schieten. 

Het Israëlische leger heeft in een mededeling wel laten weten dat de Palestijnen zondagochtend drie mortieraanvallen hebben uitgevoerd richting Israël. Daarbij vielen geen gewonden.

Het kan weer rustig worden in de Gazastrook als Israël stopt met de agressie, zegt Hamas. "We streven niet naar een escalatie van het geweld. De Palestijnen doen niets anders dan hun volk te beschermen. De bal ligt nu in het kamp van Israël", aldus de Hamas-woordvoerder.