Drie Vlaamse mediahuizen bieden samen op VT4 en Vijf TV
Foto: rr
De mediagroepen Sanoma, De Vijver (Woestijnvis) en Corelio gaan samen bieden op SBS België, de uitbater van de tv-zenders VT4 en Vijf TV.

De biedingen op SBS België moeten vandaag binnen zijn. De Finse mediagroep Sanoma sluit zich aan bij De Vijver en Corelio om samen een bod uit te brengen op SBS België. Dat meldde de krant De Tijd vandaag, en het werd aan onze redactie bevestigd. De investeringsmaatschappij Gimv doet in die constructie niet mee.

De Vijver, de holding van Wouter Vandenhaute die het productiehuis Woestijnvis controleert, kiest daarmee voor een industrieel project met andere mediabedrijven. Maar Vandenhaute houdt zijn opties open. Indien het media-trio het niet haalt, hoopt hij zich in een tweede fase toch nog aan te sluiten bij RTL. In dat scenario zou de Gimv als financiële partner toch weer aan boord komen, zo vernam de redactie.

De alliantie tussen de drie Vlaamse mediahuizen zou gepaard gaan met een hergroepering van de belangen in De Vijver. Volgens onze bronnen zou Vandenhaute, die momenteel 60% van de holding controleert, zijn meerderheid opgeven om de intrede van Sanoma mogelijk te maken. Corelio zou zijn belang van 40% ook zien dalen. Geen van de drie partijen zou evenwel de meerderheid in De Vijver krijgen.

Overigens bezit Sanoma vandaag al rechtstreeks 25 procent van Woestijnvis, met wie het de controle heeft over het weekblad Humo.

RTL

De andere grote kandidaat voor SBS België is de mediareus RTL, die al actief is in het zuiden van het land en graag voet aan de grond wilt krijgen in Vlaanderen. RTL zou naar verluidt nog problemen hebben met de boekhoudkundige  waardering  rond bepaalde tv-programma's, maar blijft in de race voor de overname.

Aan Nederlandse kant zou intussen De Telegraaf Media Groep (TMG) zijn afgevallen in de race voor de Nederlandse activa van SBS (SBS 6, Net 5 en Veronica). Dat schrijft De Volkskrant.

TMG zat eerst in een alliantie met Cyrte, de investeringsmaatschappij die een deel van het vermogen van mediabaas John de Mol beheert. Maar De Mol zou die samenwerking nu inruilen voor een alliantie met de Nederlandse tak van Sanoma. Die operatie zou dan het Nederlandse spiegelbeeld vormen van de hergroepering aan Vlaamse kant.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig