De Vlaming houdt van plattelandstoerisme
Foto: vzw Plattelandstoerisme
Vlamingen houden van plattelandstoerisme, als is het maar voor een fijn weekendje of een hele week. Het is vooral een ontspannende bezigheid. Er even op uit met familie of vrienden.

[Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie]

 Quote: “De Vlaming heeft de weg naar het platteland gevonden of herontdekt.”
Quote: “Je leeft mee op het ritme van de boer.”
Quote: “Een kort verblijf voor twee nachten scoort het best.”

 

Meestal gaan we met zijn allen een weekendje weg. Dat zijn dan twee overnachtingen. Maar meer en meer zien we dat ook organisatoren van seminaries kiezen voor een verblijf op het rustige platteland. Het aantal boerderijen dat gerenoveerd wordt ten behoeve van toeristen blijft stijgen. Ook met de bezettingsgraad zit het wel snor. Die blijft (ondanks het feit dat het aanbod groter wordt) ongeveer gelijk of groeit lichtjes. De Vlaming heeft dus de weg naar het platteland gevonden of herontdekt.

Natuurlijke gastvrijheid

In de nieuwste brochure van de vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen staan 256 uitbaters, verspreid over heel Vlaanderen. En er komen almaar uitbaters bij. Die groei bewijst duidelijk dat er een behoefte bestaat aan deze zachte vorm van recreatie, met respect voor de natuur, het landschap en de toerist. Gastvrijheid staat centraal. Het is het soort vakantie-ervaring die je niet vindt in drukke toeristische centra of in pretparken. Ouders, grootouders en kinderen hebben er blijkbaar nood aan om mee de handen uit de mouwen te steken, om bijvoorbeeld mee voor de dieren te zorgen. Al is het maar voor een paar dagen. De dagelijkse beslommeringen van thuis of op kantoor tellen even niet meer mee. Dat de belangstelling ruim beloond wordt, speelt natuurlijk ook mee. Je bent er echt te gast. Gastheer en gastvrouw zullen je gastvrij ontvangen, en even maak je deel uit van hun bestaan. Die persoonlijke touch is onbetaalbaar. Ware het natuurlijk dat de meeste gastenverblijven op het platteland helemaal niet zo prijzig zijn. Je leert er opnieuw genieten van de rust van de natuur, van de plaatselijke specialiteiten, je leeft mee op het ritme van de boer. In onze drukke wereld van vandaag de dag, met zijn deadlines, time management en de daarmee gepaard gaande stress is zoiets – letterlijk en figuurlijk – een verademing.

Kwaliteit staat voorop

Alle uitbatingen in de brochure ‘Logeren op het platteland’, of het nu boerderijen, B&B’s of vakantiewoningen zijn, zijn of worden op kwaliteit gecontroleerd door Toerisme Vlaanderen. En die kwaliteit staat buiten kijf. Vaak verblijf je in erg comfortabele kamers, met alle mogelijke luxe. Daarnaast zijn er nog specifieke labels die extra informatie geven. Zo heeft de Alfonsinehoeve in Heers, waar we onlangs logeerden, het label ‘Toegankelijkheid’ gekregen. Dat krijg je niet zomaar. In die hoeve wordt er bijvoorbeeld extra aandacht geschonken aan mensen met allergieën. De verf op de muren is kalkvrij, de kamers zijn allemaal geschikt voor mensen met astma of een andere allergie. Dat zijn de puntjes op de ‘i’. Dat is de sleutel voor succes.

Vlamingen ontdekken het platteland

De grootste groep gasten komt uit België, voornamelijk uit Vlaanderen. Die zorgen voor 71 procent van de overnachtingen. Nederlanders blijven de grootste groep buitenlanders, met 9 procent van de overnachtingen. Een kort verblijf voor twee nachten scoort het best: 42 procent voor gastenkamers en 44 procent voor de vakantiewoningen. Als mensen een verblijf willen voor een week, dan wordt er vooral geboekt in vakantiewoningen. Want plattelandstoerisme biedt een bijzonder ruime waaier aan mogelijkheden en keuzes. Je vindt er vakantiewoningen (in of naast een boerderij), een bed & breakfast in een dorp, en zelfs landelijke hotelletjes horen erbij. Topweekends zijn uiteraard de verlengde weekends in de maand mei en de weekends in de paasvakantie. Dan moet je je echt reppen om tijdig te reserveren. In die periodes stijgt de bezettingsgraad naar 80 procent. En uiteraard is het ook drukker tijdens de korte vakantieperiodes en in de zomermaanden juli en augustus. Het platteland in Vlaanderen heeft heel wat te bieden. Het is aan jou om deze pareltjes te ontdekken.