'Uitspraken Moureaux zijn zeer slecht nieuws'
Foto: *
‘De uitspraken van Philippe Moureaux zijn zeer slecht nieuws’, zegt Johan Vande Lanotte (SP.A) in Villa Politica. ‘Hij behoort tot de ‘willing’, hij wil wat, hij kan compromissen maken. Deze uitspraken zijn niet zomaar een faits divers. We moeten ons daarover beraden.'

Philippe Moureaux, vicevoorzitter van de PS, senator en burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, zei vanmorgen dat de Franstaligen 'de loopgraven moeten graven' tegenover de Vlaamse partijen, in afwachting dat die beschikbaar zouden zijn voor een politiek compromis.

'De Franstaligen moeten de loopgraven graven', zei het Brusselse PS-kopstuk aan de Franstalige radiozender la Première. 'We moeten geduldig zijn, weerstand bieden en we zullen ze verlaten (de loopgraven, nvdr) wanneer we (aan Vlaamse zijde) een wil tot compromis zien, en geen onderwerping (van de Franstaligen).'

'Belangrijke toegevingen'

Volgens Moureaux hebben de Franstaligen reeds 'zeer belangrijke toegevingen' gedaan de afgelopen maanden, terwijl volgens de PS’er de Vlamingen niets hebben toegegeven, in tegendeel. Hij gelooft niet in een institutioneel akkoord 'op korte termijn' tussen Franstaligen en Vlamingen. Hij spreekt van een toenemende radicalisering van N-VA en CD&V.

Verkiezingen zijn volgens de burgemeester van Molenbeek 'niet wenselijk, maar dat wil niet zeggen dat we ze zullen kunnen vermijden'. Verkiezingen leiden voor hem tot 'een nieuwe mislukking' omdat een kiescampagne de problemen alleen 'meer levendig' zal maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig