'Dexia-bonus werkte even op lachspieren'
Voorzitter Jean-Luc Dehaene (links) en CEO Pierre Mariani (r.). van Dexia. photo news
Foto: © Didier Lebrun
SP.A-kamerlid Bruno Tuybens lachte groen toen hij het nieuws las over de vestzak-broekzak-operatie bij Dexia. 'Onaanvaardbaar', noemt hij de operatie waarbij Dexia-topman Mariani zijn afgenomen bonus in een andere vorm terugkrijgt. Ook economist Geert Noels heeft kritiek.

'Mijn eerste reactie was er een van verbazing, én ik moet toegeven dat het ook even op mijn lachspieren inwerkte', zegt Tuybens, verloningsspecialist van de SP.A. 'De winst van Dexia is afgelopen jaar met 30% gezakt maar Mariani verbetert zich eigenlijk nog. Zijn vaste vergoeding is verhoogd via een functiepremie. Die wordt in één keer uitbetaald terwijl de bonus gespreid wordt.'

'Men legt het signaal van het federaal en Vlaams Parlement klakkeloos naast zich neer', oordeelt Tuybens, die dat 'onaanvaardbaar' noemt. 'Dat de voorzitter van de raad van bestuur een politicus is (Jean-Luc Dehaene, red.), is des te sterker’.

‘Dexia lapt ook de oproep van de gouverneur van de Nationale Bank aan zijn laars: geen bonussen zolang een bank staatssteun geniet’, zegt Tuybens. ‘En de bewering van Dehaene dat er vorig jaar geen heisa was, is onwaar. De vakbonden LBC, BBTK en ACLVB hebben toen een gemeenschappelijke mededeling uitgestuurd en brandhout van Mariani zijn vergoeding gemaakt.’

Ook Geert Noels, stichter van Econopolis, vindt dat de CEO van Dexia met andere dingen moet bezig zijn dan zijn bonus. ‘Je kan de situatie bij Dexia vergelijken met die van een kapitein op een schip in moeilijkheden. De totale focus moet zijn dat schip veilig naar de haven te loodsen. Hij moet niet bezig zijn met zijn individueel loon, maar met zijn plicht’, zegt Noels.

Volgens Noels is elke discussie over een bonus voor Mariani voorbarig. Pas als het schip de haven heeft bereikt, kan een bonus aan de orde zijn. ‘Als je die nu al uitkeert, moet er een clausule zijn dat die terug kan afgenomen worden (een clawback), maar die is er niet’, merkt Noels op. De nieuwe bonusregels over het jaar 2011 voorzien in zo’n clawback, maar Dexia, dat zegt zich te schikken naar de Europese en Belgische regels, spreekt hier dubbele taal. De verloning van Mariani komt ten slotte neer op circa 7 keer die van de Belgische premier.

De socialistische vakbond BBTK reageert furieus op de bonus die Dexia-topman Pierre Mariani heeft ontvangen. "Dit is totaal onfatsoenlijk en buiten alle normen", verklaarde Miranda Ulens van het BBTK.

Ze wijst erop dat de Dexia-topman weliswaar een lager variabel gedeelte ontvangt dan vorig jaar, maar uiteindelijk toch hetzelfde bedrag (800.000 euro bovenop een vast loon van 1 miljoen) in zijn zak steekt. "Deze verloning is goedgekeurd door de raad van bestuur van Dexia, waarin tal van politici zitten, terwijl hun partijen in het parlement tegen excessieve bonussen gekant zijn", hekelde Ulens de hypocrisie. In de raad van bestuur van Dexia zetelen onder meer Serge Kubla (MR) en Francis Vermeiren (Open Vld). CD&-er Jean-Luc Dehaene is voorzitter.

Ulens wijst er ook op dat dezelfde politici donderdag in het parlement waarschijnlijk het wetsontwerp rond het interprofessioneel akkoord (IPA) zullen goedkeuren. "Dat voorziet in een loonsverhoging van maximaal 0,3 procent, of zo'n 100 euro per werknemer. De rijken worden duidelijk alsmaar rijker en de armen armer."

De socialistische vakbond is van plan om het debat van de bonussen niet te laten rusten. "We hebben er al over gediscussieerd in de ondernemingsraad van Dexia. Donderdag gaan we pamfletten uitdelen aan de bank. We willen het debat ook voeren bij het sectoraal overleg", kondigde de vakbondsvrouw aan. Het BBTK staat met zijn protest niet alleen want ook de nationaal secretaris van de LBC, Stefaan Decock, liet woensdag weten korte metten te willen maken met de bonuscultuur in de financiële sector.