België voor rechter wegens te veel fijn stof
Foto: BDW
De Europese Commissie heeft woensdag beslist België voor het EU-Hof van Justitie te dagen omdat er in acht delen van het land nog steeds te veel fijn stof in de lucht zit.

Europese lidstaten moeten sinds 2005 zorgen dat het fijn stof in de lucht bepaalde grenswaarden niet te vaak overschrijdt. Fijn stof is immers schadelijk voor de gezondheid. In totaal mogen de normen niet meer dan 35 keer per kalenderjaar overschreden worden, maar op acht plaatsen in België blijft het fijn stof vaker pieken. De problemen doen zich in elk van de drie gewesten voor.

België had uitstel gevraagd voor de naleving van de fijnstofnormen, maar krijgt dat niet.

En daar blijft het niet bij: als ons land niet snel werk maakt van een correcte behandeling van het afvalwater, dreigt de Commissie ook daarvoor naar de rechter te stappen. Hoewel het sinds 2005 verplicht is, telt België nog steeds 67 kleine gemeenten die nog niet aangesloten zijn op een rioleringssysteem en 116 kleine gemeenten die nog geen installaties hebben voor secundaire behandeling. Vlaanderen en Wallonië boekten al vooruitgang, maar de Commissie waarschuwt dat extra inspanningen nodig zijn.

'Vlaanderen nam positieve maatregelen'

 

Vlaanderen voldoet aan de Europese richtlijn, reageert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Door een gecoördineerd fijnstofbeleid is Vlaanderen er in geslaagd 'om de luchtkwaliteit systematisch te verbeteren'. 'Daarom heeft Vlaanderen in een reactie aan de Europese Commissie al laten verstaan dat het op die manier voldoet aan de richtlijn.'

 

Volgens Schauvliege staan nieuwe maatregelen voor de deur. Zo wijst de minister op de belasting inverkeersstelling die vanaf 1 januari 2012 gebaseerd zal worden op de milieuprestaties van de wagen.

Daarnaast wijst de minister op de reeds gepresteerde maatregelen om fijn stof terug te dringen. 'De Europese Commissie geeft toe dat Vlaanderen een hele reeks positieve maatregelen nam', dixit Schauvliege. 'De Europese Commissie is er zich ook van bewust dat een deel van ons fijn stof afkomstig is vanuit het buitenland.'