Vic Van Aelst (N-VA) pleit voor afschaffen Franse les in Vlaanderen
Foto: belga
Vic Van Aelst, strafpleiter en kersverse N-VA-aanwinst, lanceert het voorstel om Franse lessen in het Vlaamse onderwijs af te schaffen en ze te vervangen door Engels als tweede onderwijstaal. Dat zegt hij woensdag in De Morgen.

'De Vlamingen moeten ophouden met de Franse lessen op school, de Vlamingen moeten ophouden met de zweep te weven die hen al 180 jaar slaat', stelt Van Aelst.

'Waarom zouden we in Vlaanderen niet doen wat in Wallonië al 180 jaar gebeurt? Daar onderwijzen ze toch ook Engels als tweede taal? Dat wij Frans geven, wordt door de Franstaligen als excuus gebruikt om hier Frans te spreken. De Franstaligen zullen hun strijd pas staken als de kabeljauw voor de kust van Oostende Frans spreekt.'

Bovendien is volgens Van Aelst het Frans een onbeduidende taal geworden. De strafpleiter vindt zijn voorstel niet provocatief aan het adres van de Franstaligen.

Toen Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) enkele maanden geleden voorstelde het Engels op te waarderen tot tweede onderwijstaal in het lessenpakket, kwamen er afkeurende reacties van de Franstaligen.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig