Vrijwilligers 'koppelen' aan inburgeraars
Foto: Photo News
Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) heeft maandag het startschot gegeven van "Samen Inburgeren", een initiatief om inburgeringscoaching in Vlaanderen te bevorderen. De minister gaat op zoek naar vrijwilligers die nieuwkomers willen ondersteunen bij hun inburgeringsproces.

Jaarlijks verwelkomt Vlaanderen zo'n 40.000 nieuwkomers. Daarvan is ongeveer de helft verplicht een inburgeringscursus te volgen. Aanvullend op dat verplichte inburgergingstraject, zullen inburgeraars ook via "Samen inburgeren" hun inburgeringsproces kunnen bevorderen.

Bedoeling is dat een inburgeraar wordt 'gekoppeld' aan een vrijwilliger die de hem/haar op een informele manier beter wegwijs kan maken in de Vlaamse samenleving. Door bijvoorbeeld samen activiteiten te doen (bv. theater of sport) kan de inburgeraar zijn Nederlands oefenen.

Taalkoppels

Volgens minister Bourgeois is die 'duo-methodiek' geïnspireerd op een aantal buitenlandse voorbeelden. Zo heeft Nederland al enkele jaren ervaring met zogenaamde 'taalkoppels'. Op drie jaar tijd telt men in Nederland 20.000 taalkoppels. Een concreet cijfer voor Vlaanderen wil Bourgeois niet naar voor schuiven, maar de N-VA-minister hoopt wel op 'zoveel mogelijk interesse'.

Experiment

In Antwerpen en Liedekerke werd al met de methode van inburgeringscoaches geëxperimenteerd. In Antwerpen werden meer dan honderd koppels gevormd, in Liedekerke een vijftiental.

Minister Bourgeois lanceert nu de projectoproep "Gezocht: Managers van Diversiteit 2011" waarbij lokale initiatiefnemers kunnen intekenen op het project. Op de website www.sameninburgeren.be, die sinds vandaag online staat, zal een draaiboek gezet worden met tips en ideeën voor wie een initiatief wil nemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in