Zeg niet langer Franse gemeenschap maar 'Federatie Wallonië-Brussel'
Charles Picque en Rudy Demotte Foto: belga
De Franse gemeenschap gaat zichzelf omdopen tot de "Federatie Wallonië-Brussel" (Fédération Wallonie-Bruxelles). Dat heeft minister-president Rudy Demotte maandag bekendgemaakt, geflankeerd door vertegenwoordigers van de vier Franstalige partijen uit de betrokken parlementen.

De aankondiging komt er daags nadat Vlaams minister-president Kris Peeters zei dat Brussel nooit een volwaardig gewest zal worden.

'Op deze manier bevestigen de vier Franstalige partijen luid en duidelijk dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor hen niet en nooit overdraagbaar zal zijn aan een andere entiteit', onderlijnde Demotte op een persconferentie in Namen.

Volgens hem werd de beslissing, die al langer in de lucht hing, genomen op het moment dat Peeters zijn in Franstalig België slecht onthaalde uitspraken deed.

Demotte zette het symbolische belang van de naamsverandering stevig in de verf. De vier partijen die zich over de kwestie bogen in de 'commissie Wallonië-Brussel', willen het principe van de twee afzonderlijke gewesten verankeren door ze via de dubbele dimensie op gelijke voet te plaatsen.

Volgens de regeringsleider gaat het om een federatieverband, niet om een dominante relatie. De Brusselaars beschikken over een eigen gewest en het komt aan hen zelf toe om te beslissen over hun toekomst, klonk het.

Naast het gemeenschapsaspect zal de federatie ook de plek worden voor samenwerking tussen beide gewesten. Met de nieuwe benaming willen we beklemtonen dat Brussel een gelijke, afzonderlijke partner is, waarmee het Waals gewest een bevoorrecht partnerschap wil aangaan, aldus nog Demotte.