Abu_Mushab_Afghani: de terrorist van het Sint-Jansplein
Foto: wim kempenaers
De Antwerpenaar Hassan H. (29) droomde er luidop van in zijn eigen stad een aanslag te plegen die meer doden zou maken dan de aanslagen in Madrid. Hij vond zelfs een Saoedische extremist bereid om de aanslag te financieren. Maar zijn loslippigheid op het internet werd hem fataal.

Het was vrijdag 1 januari 2010, nieuwjaarsdag, toen bij de Brusselse federale politie een alarmerend bericht binnenliep, afkomstig ergens uit het buitenland. 

Die buitenlandse politiedienst had twee dagen eerder op het internet in een privé-chatroom van de extremistische organisatie Ansar-al-Mujahideen een schriftelijke conversatie in het Arabisch onderschept tussen twee personen. De twee gebruikten als nicknames Swat Wazerstan en Abu_Musab_ Afghani. Het is de conversatie die hiernaast afgedrukt staat en waarin de twee ongegeneerd praten over het plannen en het uitvoeren van een terroristische aanslag in België.

De inhoud van de boodschap liet weinig aan de verbeelding over. Beiden praatten honderduit over het plannen en uitvoeren van een terroristische aanslag.

En wat meer was: Abu_Mushab_Afghani bleek te chatten vanuit ons land, meer bepaald vanuit Antwerpen.

De politie en het federaal parket openden meteen een onderzoek. Op het bewuste adres woonde en woont de familie H., een beruchte familie waarvan de veiligheidsdiensten zeker wisten dat vier van de vijf broers sympathie koesterden voor de extreme islam.

Hassan H. bleek uiteindelijk achter de nickname te schuilen. Hassan H. was – om het zacht uit te drukken – niet van de slimsten en wordt in het ware leven door niemand serieus genomen. Maar op het internet was Hassan H. wél iemand. Op het forum van de extremistische jihadsite Ansar Al Mujahideen waar hij honderduit chatte, genoot hij zelfs groot respect door de manier waarop hij de Heilige Oorlog verheerlijkte en zijn openlijk verlangen om de martelaarsdood te sterven, etaleerde.

Regelmatige bezoekers kunnen op de jihadsite met elkaar communiceren in publieke chatrooms en ook in zogenaamde private rooms. Toen hij al een tijdje actief was op de site werd Abu_Mushab_Afghani uitgenodigd in een privé-chatroom door een zekere Swat Wazerstan, een Palestijn die in Saoedi-Arabië woont.

En die Swat Wazerstan is een topfiguur bij Ansar Al Mujahideen. Swat Wazerstan zorgt via het internet voor de financiering van de terroristische cellen en zorgt hij ook voor fondsen voor strijders die naar ‘jihadgebied’ vertrekken, onder anderen in Afghanistan en Tsjetsjenië. De Antwerpse speurders moesten even slikken. ‘Halve gare’ Hassan van het Sint-Jansplein stond dus op internet in contact met een topfiguur van de organisatie. Een man die bovendien ook nog eens voorstelde om een aanslag met kalasjnikov en handgranaten te financieren ‘die meer doden zou veroorzaken dan Madrid’. (Op 11 maart 2004 vielen 191 doden bij een aanslag door moslimextremisten op een aantal treinen in Madrid)

Het was een beangstigende gedachte, vonden de speurders. Want één halve gare met een machinegeweer en een paar handgranaten is genoeg om een bloedbad aan te richten.

Op 1 april 2010 werd Swat Wazerstan gearresteerd in Saoedi-Arabië op verdenking van terrorisme. Met de arrestatie viel ook het risico voor een aanslag in ons land meteen weg. Hassan kreeg zijn geld niet en ook zijn instructies vielen weg. Hij was stuurloos en zonder sturing van bovenaf vormde hij al snel geen bedreiging meer.

Na het verdwijnen van Swat probeerde Hassan H. immers alles om een netwerk te vinden dat hem ergens naar een land kon brengen waar een Heilige Oorlog werd uitgevochten. Maar wat hij niet wist, was dat de speurders iedere stap die hij zette, konden volgen. En via de telefoon van Hassan H. kwamen de speurders dan weer op het spoor van een hele groep extremisten die vanuit Antwerpen wilden gaan vechten in Tsjetsjenië. Onder hen ook drie jonge militanten van Sharia 4 Belgium, Saïd M., Youssef K. en Jamal E.

De Tsjetsjeen Isa A., die ze hadden leren kennen in de Bangladeshi-moskee aan de Turnhoutsebaan, wilde hen helpen naar Tsjetsjenië te gaan en daar de Heilige Oorlog te gaan voeren. Maar in november vorig jaar oordeelde het gerecht dat het genoeg bewijzen tegen de groep had. Hassan H. en twaalf anderen waaronder Isa A. werden bij een grootscheepse operatie aangehouden. Elf van hen zitten vandaag nog altijd in de cel te wachten op hun proces. 

Het volledige verhaal + de uitgeschreven chatsessie vindt u vandaag in De Standaard.