1 april: laat u niet vangen
Het monster van Loch Ness werd gespot in het Galgenweel meer, in Antwerpen. Foto: Galgenweel, Koen Meessens
Het is opletten geblazen vrijdag, op de hoogdag van de mop. Grappenmakers allen ter lande hebben de dagen op hun vingers afgeteld. Het is vandaag wel een mindere dag voor wie zich gemakkelijk laat vangen. Wij willen hen daarin bijstaan, en lijsten enkele aprilvissen op.

Zo lanceerde Ketnet het nieuws dat wrapper Niels Destadsbader met een profcontract aan de slag mocht bij eersteklasser KV Mechelen. Karrewiet toonde een reportage over de eerste training van Destadsbader. Kijkers konden via ketnet.be een gepersonaliseerd voetbaltruitje winnen.

In de uitzending van Peeters & Pichal op Radio 1 kondigde de multiculturele organisatie Kif Kif aan dat ze een grasmaai-actie organiseren. Voor de actie werden ze geïnspireerd door de Marokkaanse Brahim uit de TV-serie ‘De Ronde’. 100 Marokkanen en Turken doen mee aan de actie, wie snel is kan zaterdag of zondag gratis zijn gras laten maaien door één van hen.

Ook Radio Klara lanceerde een aprilvis. Klara zendt dit weekend de Top 100 van de beste klassieke muziek uit. Wielrenner Nick Nuyens bekende vrijdag dat hij het best fietst op klassieke muziek: Wagner tijdens afdalingen en bij stressmomenten Beethoven en Vivaldi voor rust. Voor de Ronde van Vlaanderen zondag had hij de ploegleiding dan ook opgedragen niet enkel richtlijnen, maar ook de Top 100 in zijn oortjes door te sturen.

Radio 2 Oost-Vlaanderen kondigde dan weer aan dat filmmaker Nick Balthazar aan een verfilming van de tv-reeks 'De Ronde' denkt. Figuranten konden zich via Radio 2 kandidaat stellen.

Radio 2 Vlaams-Brabant zou dan weer afscheid nemen van zijn vaste stek in het Amerikaans Theater en deed vrijdag een aantal decorstukken van de hand. Luisteraars mochten bellen voor hun favoriete stukje decor.

Het Gentse restaurant ‘Het Korenhuis’ waarschuwt sollicitanten dat ze getest zullen worden op hun kennis van het ‘Plat Gents’. Alle kandidaten worden aan een drieledige proef onderworpen. Eerst dienen ze de suggesties op de menukaart te vertalen naar het Gents. Wie niet weet dat een boterham met pletkop eigenlijk ‘nen botteràm mee uufflakke’ is, kan zich de moeite besparen om te gaan solliciteren.

Het tweede deel van het sollicatiegesprek bestaat uit het luidkeels voorzingen, bij wijze van verwelkoming van de klanten, van het lied ‘Mee mijne vlieger’ van Walter De Buck. Ten slotte dient elke sollicitant als afsluiter een Amerikaans koppel toeristen de bereiding van de Gentse Waterzooi in een, met een zwaar Gents accent beladen Engels, toe te lichten.
Het management wil zo het Gentse karakter benadrukken.

In Oudenaarde begint de burgemeester aan zijn promotiecampagne om de aankomst van de Ronde Van Vlaanderen 2012 in zijn stad te laten aankomen. Om de aandacht te trekken maakt hij om 11 uur een benji-sprong uit de toren van het stadhuis. Hij gaat dat in een fietspak doen en laat tijdens zijn sprong een spandoek ontrollen met de slogan van de promotiecampagne.

Maar er zijn kapers op de kust: ook Sint-Eloois-Winkel stelt zich kandidaat. Terwijl Oudenaarde en Ronse het onderling uitvechten, hoopt Sint-Eloois-Winkel stiekem de eer te krijgen. Als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen… Gisterenavond werden de bewoners van Sint-Eloois-Winkel via regionale TV ook opgeroepen om de petitie te tekenen.

Regisseur Jan Verheyen maakt vandaag opnames voor een promofilm aan de Wetterse videotheek ‘At the movies’.

In Antwerpen is het provinciebestuur op zoek naar een onbekende die koi’s achterliet in de fontein aan het provinciehuis. Domeinwachter Danny ontdekte de dure Japanse vissen. ‘Tijdens mijn ronde rond het provinciehuis, hoorde ik bij de fontein een raar geluid. Het bleken twee vissen te zijn die luidruchtig aan het zwemmen waren. Ze hadden het blijkbaar naar hun zin.’ In afwachting van de eigenaar hebben de werkmannen de twee al een naam gegeven: Ludo en Cathy.

Nog in Antwerpen, meer bepaald in het Galgenweel meer, werd het monster van Loch Ness gespot.

Het Agentschap Wegen en Verkeer is op zoek naar bewoners voor een nog te bouwen ecologische conciërgewoning op het binnenplein van het vernieuwde klaverblad in Lummen. De bewoners mogen er twee jaar gratis wonen, bericht Het Belang van Limburg vrijdag.

Ze moeten wel wekelijks het zwerfvuil uit de bermen opruimen, de hulpdiensten verwittigen bij verkeersongevallen, en er vooral voor zorgen dat de lichten op de verkeerswisselaar gedoofd zijn tussen middernacht en zes uur 's ochtends.

Limburgers mogen ook meehelpen een nieuwe naam te verzinnen voor het klaverblad. ‘Wie de beste naam bedenkt, mag het weekend voor de officiële inhuldiging in het huis verblijven’, zegt projectverantwoordelijke Mireille Snoeks. Inzendingen zijn welkom op e-mailadres verkeerswisselaar@rug.be.

Ook in de Franstalige kranten staan enkele 1 aprilgrappen. Volgens La Dernière Heure is Bart De Wever bezweken voor de charmes van het Waalse Floreffe. Hij kocht er een plattelandswoning - na akkoord van de Stratego-groep. De lokale overheid maakt zich niet al te veel zorgen over de komst van De Wever. Burgemeester André Bodson zegt dat faciliteiten voorlopig niet nodig lijken, want de integratie van andere Vlamingen is er tot nu toe altijd goed verlopen.

Le Soir bericht dat de koning Michel Daerden een opdracht gaat toevertrouwen: die van ‘koninklijk ontstopper’. Le Soir weet dat het paleis een plan heeft uitgewerkt om de Luikse socialist te doen toehappen: het paleis zou Stéphane Moreau overtuigd hebben om ‘Papa’ te wippen uit zijn gemeente Ans, zodat die zijn vrije tijd kan wijden aan het koninkrijk. Filip en Laurent zouden verheugd zijn.

Volgens de website ZD Net schakelt Vlaanderen over naar een qwerty-toetsenbord. Woordvoerder Peter Sprot van de fictieve organisatie VIS, de Vlaamse Informatica Stichting, maakt het nieuws via ZD Net wereldkundig.

Een ander opmerkelijk nieuwtje, wat ‘toevallig’ op 1 april wordt bekend gemaakt, is de melding dat Moslims in de toekomst overschakelen ‘koosjer-halal’ vlees. De koosjere slachting gebeurt met een vlijmscherp mes en door speciaal opgeleide en erkende slachters. Bedoeling hiervan is dat het dier geen pijn zou voelen.

Eén obstakel bleek het gebed dat wordt opgezegd bij de islamitische slachting, Allah Akhbar (God is groot), en waar de orthodoxe joodse slachters niet aan wilden meedoen. Als compromis mag het gebed echter ook in het Hebreeuws worden opgezegd, aldus Rabbijn Feldkorn van de Antwerpse joodse gemeente, zodat ook dit probleem van de baan is. Joods Actueel maakt het nieuws bekend. Ze vertellen ook dat Shariah4Belgium niet opgezet is met het ‘koosjer-halal’ vlees. ‘Wij roepen onze moslimbroeders op om geen joods vlees te kopen, dit wordt geslacht door ongelovigen en is dus even erg als het eten van varkensvlees’, luidt de reactie daar.

Volgens autosite Vroom.be proberen ingenieurs een alternatief te bedenken voor benzine. En hebben Scandinavische wetenschappers pas een grote doorbraak in het onderzoek gemaakt. Het volstaat om olie van dierlijke oorsprong toe te voegen aan de benzine. De beste olie is volgens hen levertraan met een zoutoplossing van zalm. Dat verandert niets aan de eigenschappen van de benzine, maar er is minder brandstof nodig waardoor het verbruik goedkoper wordt.

De ingenieurs botsten op enkele nadelen: er werd een grilgeur vastgesteld zodra de klimaatregeling wordt aangezet. En enkele passagiers werden zeeziek. Om de motor te smeren, kun je dezelfde mengeling ook als motorolie gebruiken door er eigeel aan toe te voegen met een viscositeitsindex 10-40. Voor een betere viscositeit is het raadzaam om een ganzenei te gebruiken. Na 5.000 km is het sowieso tijd voor een oliewissel. Volgens de ingenieurs kan de gebruikte motorolie nog prima hergebruikt worden bij een salade van kreeft.

Autofabrikant BMW kondigde zijn nieuwe model aan: de BMW M3 Pickup.

Ook gitaarmaker Gibson stelde vandaag zijn laatste nieuwe product voor: een snaarloze gitaar.

Op de Radio2-redactie bracht een interne mail iedereen er van op de hoogte dat de hoogzwangere presentatrice Kim Debrie was bevallen van een flinke dochter Lotte. De presentatrice werd overstelpt met berichten om haar proficiat te wensen. Het werd pas helemaal te gek toen een collega tijdens het programma Middagpost het nieuws op de radio vertelde. Debrie kreeg zelf een boos telefoontje van haar oma, om te vragen waarom ze niet persoonlijk op de hoogte was gebracht. Omdat het allemaal maar een flauw mopje was natuurlijk..

Ook bij onze noorderburen is het vandaag opletten geblazen. Zo beweert het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren dat onderzoekers erin geslaagd zijn om een hond met een kat te kruisen.

Voedingsproducent Bolletje stelt vandaag een nieuw soort beschuit voor: beschuit voor linkshandigen.

Bierfabrikant Heineken en Douwe Egbert Senseo hebben de koppen bij elkaar gestoken en een baanbrekend product bedacht. Na de koffie- en theepads brengen ze in samenwerking met Philips de Heineken SENSEO® bierpad uit. ‘Voor koud bier met een heerlijke schuimkop, op een moment dat jou uitkomt. Al het genot in één handzaam apparaat. Proost!’

Verder stelt het Nederlandse Albelle het eerste 3D-fotoboek voor. ‘Foto's lijken uit het fotoboek te komen en lijken levensecht. Een wereldprimeur in fotoboekenland’, aldus de grappenmakers die er aan toevoegen dat een speciale camera of 3D-bril niet nodig is.
Omroep West kondigt aan dat ze een talentenjacht voor porno-acteurs ‘Wild West’ gaat uitzenden.

In Duitsland hebben enkele natuurbeschermers de gebroeders Grimm postuum aangeklaagd. Zij pikken het niet dat de wolf in het sprookje Roodkapje als een bruut roofdier wordt voorgesteld.

Ook in Duitsland heeft de stad Lüneberg de pers geïnformeerd dat ze reflectoren op de maan moeten plaatsen. De spiegels moeten extra zonlicht op de aarde weerkaatsen.

Volgens de Britse krant The Independent wordt topvoetballer Cristiano Ronaldo door Portugal verkocht. Voor 160 miljoen euro staat de voetballer te koop. Met de verkoop probeert de minister van financiën de staatsschuld af te lossen.

Vliegmaatschappij Ryanair laat in een persbericht weten dat ze kindervrije vluchten gaat invoeren. 'Onderzoek wijst uit dat 36 % van de mensen al eens een vlucht verpest heeft geweten door andermans lawaaierige kinderen', luidt het. 'De helft van de passagiers zou willen dat we ons vliegtuig opdelen in verschillende zones, maar dat is door ons systeem van ongenummerde plaatsen niet mogelijk. Maar nu de vraag zo groot is, zullen we vanaf oktober kindervrije vluchten lanceren op druk bevlogen routes.

Google
stelt Gmail Motion voor: een mailprogramma dat lichaamstaal leest. 'Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag achter een computer te zitten en te typen. We gesticuleren erg veel en dat gaat met klassieke mail verloren. Maar dankzij Gmail Motion is dat verleden tijd.', zegt Lorraine Klayman, bewegingsspecialiste.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in