Ronald Janssen naar assisen
Ronald Janssen Foto: vtm
De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft Ronald Janssen donderdag naar het Tongerse hof van assisen verwezen voor de drievoudige moord op Annick Van Uytsel (18) uit Diest, en zijn buurmeisje Shana Appeltans (18) en haar vriend Kevin Paulus (22).

Janssen zal er zich ook moeten verantwoorden voor de verkrachting met foltering van Shana. Het proces gaat in principe op 23 september van start.

De leraar technisch tekenen uit Loksbergen (Halen) bekende de moorden en gaf aanvankelijk ook toe dat hij Shana verkracht had, maar die bekentenis trok hij later weer in. De kamer van inbeschuldigingstelling vond dat er voldoende bezwarende elementen waren om hem daar toch voor naar assisen te verwijzen, alsook voor het folteren van het meisje.

Uit de aanvankelijke bekentenissen van Janssen bleek immers dat het laatste halfuur van Shana's leven behoorlijk gruwelijk moet zijn geweest. Haar vriendje werd voor haar ogen doodgeschoten en in de koffer van de wagen gegooid. Janssen was vervolgens met haar naar een afgelegen plek gereden, waar hij haar verkracht had. Al die tijd wist ze wellicht dat ze ging sterven. Dat alles kan als psychische foltering bestempeld worden, maar dat wordt nu dus betwist door Janssen.

Hij bekende naast de drie moorden ook een reeks gewelddadige verkrachtingen en aanrandingen, maar die feiten zullen voor de correctionele rechtbank gebracht worden.