'Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft beelden vrijgegeven van de eerste bombardementen die Belgische F-16's uitvoerden in Libië. Hij wil zo een maximale transparantie creëren over deze buitenlandse missie.

De Belgische troepen kregen zondag de opdracht om een luchthavenhangar te bombarderen. Het was een pre-planned mission, waarbij de doelen op voorhand worden vastgelegd. Ter plaatse bleek echter dat er een gevechtstoestel buiten de gebouwen stond, dat daar eerder niet stond. Na overleg met het hoofdkwartier werd beslist om van het vliegtuig het primaire doel te maken.

'Uit de hevigheid van de explosie valt af te leiden dat het toestel volgetankt was en eigenlijk vertrekkensklaar stond', aldus Kurt Verwilligen, de woordvoerder van De Crem. Later op de dag werd ook de hangar vernietigd. Voor De Crem past deze actie perfect binnen de opdracht om de no-fly zone boven Libië af te dwingen.

Het vernietigde toestel was van het type Sukhoi SU-22, vergelijkbaar met Mirages waar de Belgische tot begin jaren '90 mee vloog. De bom waarmee de hangar vernietigd werd, werkt in twee stappen. Na een eerste explosie bij de impact, volgt onmiddellijk een tweede, zwaardere explosie. De bom dringt dus eerst het gebouw binnen, om daarna pas echt tot ontploffing te komen.

Er zijn in de omgeving geen mensen te zien, maar Defensie kan niet uitsluiten dat die wel in de buurt aanwezig waren. Het zou dan wel om militairen gaan, en zeker niet om burgers.

De Crem ontkende in een interview met de VRT het bericht dat gisteren door het Pentagon werd verspreid, dat Belgische militairen een wapendepot in Mizdah zouden gebombardeerd hebben.  'Ja, wij vernietigen installaties op de grond, maar installaties zoals te zien zijn op de beelden. We beperken altijd de omgevingsschade.'

De ontslagnemende minister van Defensie geeft ook aan dat hij erg tevreden is dat de Navo donderdag het mandaat van de missie in Libië overneemt. 'Dat maakt het mogelijk om onze opdracht beter en veiliger te vervullen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig