Vredeseilanden krijgt schadevergoeding van journalist Debels
Thierry Debels Foto: Stefanie Deleu
Journalist Thierry Debels moet één euro morele schadevergoeding betalen aan Vredeseilanden. In zijn boek 'Hoe goed is het goede doel?' had hij foute informatie gegeven over de uitgaven van Vredeseilanden, oordeelt de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Debels overweegt in beroep te gaan.

 In het boek stelde  Debels dat het geld voor goede doelen slechts in beperkte mate terechtkomt bij de mensen voor wie het bestemd is. In het geval van Vredeseilanden gaat van elke vijftig euro uiteindelijk maar vijf euro naar de armen, schreef hij. Vredeseilanden ontkende dit, en stapte naar de rechter om een morele schadevergoeding te eisen.

Die rechter geeft Vredeseilanden nu gelijk. Het bewijsmateriaal voor de  volgens Debels vaststaande feiten noemt de rechtbank 'vaag, niet onderbouwd en laten geenszins toe tot het door hem gemaakte besluit te komen'. Gegevens over de lonen die Vredeseilanden uitbetaalt kloppen niet, concludeert de rechter. 

Debels gaf bij de verdediging aan dat hij eigenlijk geen journalist is, en dat voor hem dan ook andere regels gelden. De rechter volgt hem hier niet in omdat Debels op de achterflap van het boek letterlijk als onderzoeksjournalist wordt omschreven. Bovendien sticht Debels verwarring door enerzijds te zeggen dat zijn boek een wetenschappelijk werk is, en anderzijds dat hij enkel een mening geeft over volgens hem objectieve gegevens.

Debels zegt in een reactie teleurgesteld te zijn, maar het vonnis te respecteren. Hij gaat het vonnis grondig bestuderen met zijn advocaten en overweegt beroep. Hij beroept zich hiervoor op de vrijheid van meningsuiting.

Volgens Debels trekt de rechter zijn bronnen in twijfel, maar volgens de auteur zijn die wel degelijk authentiek. Hij overweegt eveneens die bronnen openbaar te maken.

 Vredeseilanden had ook een zaak aangespannen tegen de uitgever van het boek, maar die is niet gegrond verklaard. Debels was immers zelf verantwoordelijk voor het bedenken van de titel en de tekst op de achterflap van het boek.
 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in