Prins Laurent snapt commotie niet
Foto: bas bogaerts
Prins Laurent is erg 'triest' over de commotie die zijn reis naar Congo en Angola heeft losgemaakt. Dat zegt zijn juridisch adviseur Pierre Legros, die Laurent vergezelde. Pittig detail: Legros was ooit de advocaat van de Congolese oppositieleider Bemba.

'Het was een privéreis'. Prinsen hebben de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen, maar dat die privéreis uitgerekend Congo als bestemming had, een natie waarmee de verhoudingen de afgelopen jaren erg gevoelig zijn, is natuurlijk erg ongelukkig.

Prins Laurent erkent bij monde van zijn advocaat Legros dat premier Leterme hem inderdaad geadviseerd heeft om de reis niet te maken. 'Maar die brief kwam pas enkele dagen voor het vertrek. De reis dan nog afblazen was geen optie, dat zou gezichtsverlies geweest zijn voor die mensen daar.'

Ontbossing

'Daar', dat is in Congo en Angola. Laurent bezocht er in het kader van de duurzame ontwikkeling projecten over ontbossing. 

Laurent maakt deel uit van de stichting CREGT, die hernieuwbare energie promoot, en die zou volgens Legros al door verschillende Afrikaanse landen gevraagd zijn om studies te maken en te kijken hoe zij Afrikaanse seismologen kan helpen om systemen te installeren die het milieu moeten bewaren en de massale ontbossing in Afrikaanse landen te stoppen.

Laurent deed tijdens zijn trip onder meer Kinshasa, Lubumbashi, dorpen in Kolwesi en Bas-Congo aan.

"De deelname van de prins was niet-officieel. Ter plaatse heeft hij uiteraard zijn identiteit niet verborgen, maar men kan hem toch niet beletten om te werken!", zei Legros.

"We werden daar trouwens door geen enkele Belgische vertegenwoordiger ontvangen en kregen ook geen speciale bescherming. Over ontmoetingen met hooggeplaatste Congolese politieke figuren kan ik niets zeggen."

Samen met oud-advocaat Bemba

Hij deed dat niet alleen. Laurent ondernam de reis met een delegatie van de GRECT en was onder meer in het gezelschap van zijn advocaat Pierre Legros.

Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat die Legros in het verleden ook al optrad als de raadsman van de Congolese oppositieleider Bemba. Een detail dat de Congolese president Kabila naar alle waarschijnlijkheid niet zo zeer zal bevallen. En mogelijk een reden voor alweer een nieuwe diplomatieke rel.

Legros wenste woensdag te verduidelijken dat hij al bijna twee jaar niet meer de advocaat van Bemba is is. De advocaat had woensdag nog contact met de prins. "Hij is zeer ontgoocheld. Hij heeft het gevoel dat men hem met alle soorten middelen probeert te raken."