De flaters van prins Laurent
Prins Laurent Foto: © BELGA
Het derde kind van koning Albert wordt te pas en te onpas als ‘enfant terrible’ bestempeld. Dat deze stempel niet helemaal onterecht is, bewijst dit overzicht van zijn flaters.

Verkeersovertredingen
De prins houdt van snelle wagens en heeft een zware voet. Een combinatie die voor problemen zorgt op de openbare weg. Hij werd al meermaals betrapt op overdreven snelheid en moest ook al enkele keren zijn rijbewijs inleveren.
In een interview vorig jaar met het gratis magazine ‘Thema Nieuws’ stelde Laurent voor om een speciaal rijbewijs in te voeren voor wagens die 300 km/u kunnen rijden. Over zijn eigen rijgedrag zegt Laurent dat hij extra voorzichtig is in de paartijd, 'de periode van het jaar dat de dieren zich voortplanten en ook veel meer afstanden afleggen'.



Kritiek op de pers
Begin 2004 schold Laurent een filmploeg van VTM uit. Met de woorden ‘U bent van VTM zeker? Dat zie ik aan uw smoel’ richtte hij zich tot een cameraman die had ingezoomd op de motorfiets waarmee de prins naar Batibouw was gekomen. Hij sloot zijn tirade af met ‘Zalig de simpelen van geest’.
Bij een werkbezoek aan milieuprojecten in 2007, kreeg de aanwezige pers weer een sneer van de prins: ‘Ik heb de jongste tijd wat moeten doorstaan door jullie. Allemaal leugens! De mensen verwachten serieuze informatie.’ Kort daarna, bij een bezoek aan een Antwerpse dierenkliniek, bepaalde de prins dat er enkel opnames van zijn vertrek mochten worden gemaakt. Daarop besloot de verzamelde pers om helemaal geen beelden te maken van het bezoek.

Omstreden peter
Bij de geboorte van zijn dochter Louise in 2004 kondigde Laurent aan dat hij voor een moslimvriend had gekozen als peter. Volgens de pers had hij hiervoor Reza Pahlavi in gedachten, zoon van de voormalige sjah van Iran. Maar omdat een moslim geen rol kan spelen bij een christelijk ritueel als het doopsel, kreeg het prinsesje uiteindelijk twee doopmeters.

 
 

Foto’s te koop
Het weekblad Story had in 2006 15.000 euro veil voor de eerste foto’s van de tweeling van Laurent, Aymeric en Nicolas. Hoewel het gebruikelijk is dat dergelijke foto's gratis ter beschikking worden gesteld, had de prins de foto's via het agentschap Isopix aan de gespecialiseerde pers te koop aangeboden. Premier Guy Verhofstadt stak een stokje voor de verkoop, maar toch had Story de primeur. Laurent zei dat hij een bevriende fotograaf daarmee een plezier wou doen en ontkende dat hij geld had ontvangen voor de foto’s.

Marinefraudeproces
Eind 2006 barstte het marineschandaal los: er zou fraude zijn gepleegd met marinegeld. Ook prins Laurent kwam ter sprake in deze zaak. Hij zou indirect geld hebben ontvangen om zijn Villa Clémentine in Tervuren op te knappen en in te richten. Uiteindelijk werd de prins niet in verdenking gesteld, maar hij moest wel het onterecht gekregen geld (zo’n 185.000 euro) terugbetalen. Wel was de Koninklijke Schenking verantwoordelijk voor de terugbetaling van het onroerend goed, aangezien zij eigenaar is van de villa en prins Laurent er kosteloos woont.

 

Prins Laurent met advocaat Fred Erdman

Dure villa in Panarea
In 2008 kwam het uit dat de prins in 2002 een exclusieve villa op het Siciliaanse jetseteiland Panarea had gekocht. Hij zou Villa Sofia voor ongeveer een miljoen euro hebben gekocht, maar de woning lag er zes jaar later nog vervallen bij omdat Laurent geen renovatiewerken had uitgevoerd.

 

Het KINT
De aankoop van de dure villa kwam in opspraak omdat Laurent net aan de gewestregeringen om geld voor zijn milieu-instituut het KINT (Koninklijk Instituut voor het duurzame beheer van de Natuurlijke rijkdommen en de bevordering van schone Technologie) had gevraagd. Die gewestregeringen hadden na het marinefraudeproces hun subsidies teruggedrongen tot een jaarlijks basisbedrag. Uiteindelijk werd de milieuvereniging opgedoekt.

Vluchten Brussels Airlines
Enkele weken geleden kwam de prins nogmaals in opspraak omdat hij zich verkeerd had gedragen op enkele vluchten van Brussels Airlines. Volgens een aantal stewards van de vliegtuigmaatschappij zou prins Laurent plaats hebben genomen in businessclass, terwijl hij een ticket had voor economy. Hij zou ook geweigerd hebben een aantal drankjes te betalen.

Vrouwelijk schoon
Prins Laurent heeft ook altijd oog voor vrouwelijk schoon. Hoe kan het ook anders met het jagersinstinct van de Coburgs. Noël Vaessen, ex-adviseur van prins Laurent, bracht in 2007 het boek Een prinselijk proces uit. In het boek heeft hij het ook uitgebreid over de vrouwen in het leven van Laurent. Volgens Vaessen had Laurent hem toevertrouwd dat hij wilde trouwen met Stéphanie van Monaco. De ex-adviseur bevestigt ook de liefdesaffaires met Wendy van Wanten. Die roddel dook op in 1997, toen de zangeres vlakbij de villa van de prins het slachtoffer werd van een carjacking. Laurent ontkende, zowel de relatie als de carjacking. 'Dat de relatie met Wendy ook geconsumeerd is in bed, lijkt me wel duidelijk. Er is misschien zelfs een kind uit geboren. Clement dateert in elk geval uit die periode’, aldus Vaessen.



 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in