Nolens zorgt voor opmerkelijk radio-interview
Foto: radio 1
Traag, heel traag. Zo verliep het radio-interview van Ruth Joos met dichter Leonard Nolens op Radio 1. De reacties stroomden achteraf binnen.

Leonard Nolens heeft een nieuwe dichtbundel uit 'Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen' en praatte erover met Ruth Joos op Radio 1. Zo vaak spreekt Nolens niet op de radio.

Joos begon haar interview ook zo. 'U bent niet de grootste prater. Interviews geven is niet uw favoriete bezigheid. Waarom is het zo moeilijk om over uw werk te praten?'

Nolens bevestigde. De dichter vertelde dat een interview voor hem een 'ondervraging' is. Geen gesprek. Het werd dan ook een heel moeilijk gesprek voor de interviewster. Traagjes. Er vielen stiltes. En nog meer stiltes. De dichter zocht zijn woorden en Ruth Joos liet hem zoeken. Zonder hem op te jagen, tussenvragen te stellen.
 

Stilte op de radio is vreemd. En dat vonden de luisteraars ook. Het forum op site van het programma werd overstelpt door reacties. Die reacties waren wel overwegend erg positief.

"Dat was echt het moeilijkste interview dat ik in mijn leven heb gehoord... Wat een prestatie van de presentatrice! Ik ben er echt ondersteboven van... En kreeg zelfs een krop in mijn keel van het horen hoe mooi hij zijn gedichten voorlas," meldde een luisteraar op de site van het programma.  

Iemand anders meldde:  "Zoals soms de stiltes in het programma werd ik zelf er ook even stil van. Een teder vertederend moment.. Even een ander geluid tussen al het dageliijke gekwebbel."
 

'Voor het eerst kon je echt tussen de regels luisteren.' 'Echte radio is luisteren naar de stilte.'  'Proficiat.'

Ook Jan Hautekiet had het op twitter over een 'bijzonder radiomoment'.

Dat niet iedereen even enthousiast reageerde op het interview mag ook duidelijk zijn. 'Wat een vreemd gedoe.' Waarom moet die man gekweld worden met een interview?' 'Wat een warrige man.' 'Er lijkt een pseudo intellectueel deken over de radio wordt getrokken!'
 

Ruth Joos zelf was achteraf niet verwonderd over de vele reacties op het programma. 'Het was geen gemakkelijk gesprek en redelijk atypisch, dat klopt. Maar was ik een radioluisteraar geweest, ik was ook blijven luisteren. Er gebeurde iets.'

'Zo vaak hoor je geen stiltes meer op radio of tv. Er zijn immers niet zo veel live-uitzendingen. Zeker niet op tv.'

Volgens haar was dichter Leonard Nolens overigens best tevreden over hun gesprek. 'Hij is helemaal zichzelf kunnen blijven.'

Beluister het fragment

This text will be replaced

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig