La Libre neemt het op voor PS
Christian Laporte Foto: ivan put
In het redactioneel commentaar van de Franstalige krant La Libre Belqique neemt Francis Van de Woestyne het op voor de PS, die in de driemaandelijkse internetpeiling van La Libre en RTL-TVi klappen krijgt.

Volgens de peiling zou de PS voor het eerst sinds de federale verkiezingen van 13 juni 2010 verlies boeken. Als er volgende zondag verkiezingen zouden plaatsvinden, zou de partij 33,3 procent halen, 4,3 procentpunt minder dan op 13 juni. De N-VA zou uitkomen op 33 procent en dus 4,9 procentpunt groeien.

‘In zekere mate is een peiling een peiling, want we weten ook dat sommige antwoorden niet helemaal de realiteit reflecteren. Soms zegt men iets anders dan wat men uiteindelijk doet in de stembus. Dat wil niet zeggen dat we de peiling moeten weggooien’, aldus journalist Christian Laporte van La Libre in De Ochtend op VRT.

In het commentaar wordt het resultaat van de peiling ‘injuste' (onrechtvaardig) genoemd, vooral PS en CDH krijgen klappen, terwijl N-VA de grote boosdoener is. 'De lezers bestraffen ten onrechte de PS en CDH', is de boodschap. 'We weten dat als de Vlaamse partijen, met of zonder N-VA, niet bewegen geen akkoord mogelijk is. De kiezers hebben het niet goed begrepen.'

Initiatief

‘Dat is een Franstalige perceptie', zegt Laporte. 'De Franstaligen hebben zich bereid getoond om een verdere staatshervorming te realiseren, maar blijkbaar gaat dat niet ver genoeg voor de N-VA. De Franstaligen hebben al een grote inspanning gedaan, maar dat blijven toch sardines tegenover de vette vis die N-VA in de pan zou willen.'

Volgens Laporte moet er een oplossing komen van de grootste partij van de Franse gemeenschap, namelijk de PS. 'Het verhaal van CDH is verschillend, de partij is niet echt naar voor gekomen, ondanks wat Milquet er voor gedaan heeft’, zegt Laporte. 'Dat er niets beweegt, is negatief.'

Opvallend aan de peiling is dat Elio Di Rupo (PS) en Joëlle Milquet (CDH) er wel op vooruit gaan. ‘In een samenleving waarin de politici steeds meer worden gepersonaliseerd, en waar ze meer aan hun imago denken dan aan de inhoud, is dat niet zo verwonderlijk’, denkt Laporte.

Het probleem volgens hem is ook dat sinds begin september Di Rupo geen initiatief meer heeft genomen. ‘Langs de andere kant zie je dat oude-Wallonië opnieuw naar boven komen, zoals Didier Donfut in streek van Bergen en Michel Daerden in de streek van Luik. Dat speelt ook mee’, zegt hij tot slot.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig