Lampedusa roept noodtoestand uit
Foto: AFP
De vluchtelingenstroom naar het Italiaanse eiland Lampedusa houdt niet op. Na duizenden Tunesische vluchtelingen komen nu ook mensen uit Oost-Afrika vanuit Libië op het eilandje aan. De toestand is dramatisch: in Lampedusa leven nu meer vluchtelingen dan Italianen.

Tussen zaterdag en zondag kwamen nog eens 1.300 vluchtelingen per boot aan. Het aantal Tunesiërs wordt op 5.400 geschat, terwijl er amper 4.500 Italianen wonen. Zondagochtend kwamen er vanuit Libië honderden vluchtelingen uit Ethiopië en Eritrea aan, onder wie ook een pasgeboren baby. Het kind was tijdens de overtocht ter wereld gekomen. Moeder en kind zijn naar het ziekenhuis van Palermo overgebracht en stellen het relatief goed.

De VN-Vluchtelingenorganisatie verklaarde zondag dat er geen tijd meer te verliezen is. 'Lampedusa moet snel ontlast worden', aldus een woordvoerster van UNHCR in Italië.

Met Tunesië heeft de Italiaanse regering vrijdag afgesproken om de vluchtelingenstroom van de voorbije weken gemeenschappelijk te doen stoppen. Italië wil daarbij vooral financieel helpen en 150 miljoen euro betalen. Een voorstel van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini de Tunesische immigranten voor een terugkeer naar hun land tot 2.500 dollar (1.800 euro) te betalen, stuitte in Italië op heftige weerstand vooral bij regeringspartij Lega Nord.

Sinds de val van de Tunesische dictator Ben Ali bereikten volgens Italiaanse media zowat 18.500 bootvluchtelingen het eilandje van 20 vierkante kilometer. Lampedusa, 130 kilometer voor de Tunesische kust, is sinds lang voor veel vertwijfelde Afrikanen de 'deur naar Europa'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig