Bij de tweede ronde van de kantonale verkiezingen in Frankrijk heeft vooral links stemmen gewonnen. De rechtse partij UMP van president Nicolas Sarkozy moest genoegen nemen met een tweede plaats. Anderzijds bevestigde het extreemrechtse Front National zijn aanwezigheid in heel wat steden. Dat blijkt uit de eerste peilingen.

De stembusslag zondag werd gekenmerkt door een bijzonder lage opkomst. Minder dan de helft van de Fransen daagde op.

De PS kon bij de tweede ronde 35 procent van de kiezers overtuigen, tegen 18,89 pct voor het UMP en 10,01 procent voor het FN. Die laatste partij kwam wel slechts in een kwart van de departementen op.

Het gaat om een eerste peiling die zondagavond bekend werd gemaakt door het minister van Binnenlandse Zaken.

Momenteel heeft links in 58 Franse departementen de meerderheid en rechts in de resterende 42. In een tiental departementen was de meerderheid fragiel, en helt de balans nu over naar links.

Het gaat om de laatste verkiezingen in Frankrijk voor 2012, als een nieuwe president wordt gekozen. De uitslag van zondag is alvast een zware nederlaag voor Sarkozy, die hoopt op een tweede ambtstermijn.

Uit een aparte peiling van Ipsos, blijkt dat Marine Le Pen (FN) zich zou plaatsen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, ten nadele van Sarkozy, of de socialistische kandidaat nu Dominique Strauss-Kahn dan wel Martine Aubry of François Hollande is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig