Vanackere bezoekt Tunesië
Foto: belga
Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) is zondag in Tunesië aangekomen voor een officieel bezoek.

Het was in Tunesië dat de golf van volksopstanden in de Arabische wereld, omgedoopt tot de "Arabische lente", in gang werd gezet. Dat gebeurde in december 2010 na de zelfverbranding van de jonge marktkramer Mohammed Bouazizi. Onder toenemende druk van de daaropvolgende Jasmijnrevolutie moest president Ben Ali opstappen.

Vanackere start zijn bezoek met een ontmoeting met de Belgisch-Tunesische blogger Sofiene Belhaj. Belhaj was een van de zogenaamde 'cybermilitanten' van de revolutie en werd door het regime van Ben Ali nog opgepakt. Verder staan onder meer contacten met vrouwenorganisaties en burgerrechtenbewegingen op het programma.

Maandag staan naast een reeks economische contacten ook gesprekken met verschillende politieke partijen op het programma. Op 24 juli zijn er verkiezingen gepland in Tunesië.
Maandagavond ziet Vanackere ook zijn Tunesische evenknie Mouldi Keffi, interim-president Fouad Mebazaa en eerste minister Béji Caïd Essebsi.

Na zijn bezoek aan Tunesië reist Vanackere door naar Londen waar dinsdag een belangrijke conferentie over Libië plaatsvindt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig