De partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een historische nederlaag geleden in de verkiezingen in de deelstaat Baden-Württemberg. Dat bleek zondag uit exitpolls van de Duitse omroep ARD.

De christendemocraten van Merkels CDU zijn al sinds 1953 aan de macht in deze deelstaat, maar volgens de exitpolls hebben de Groenen en de sociaaldemocraten genoeg stemmen gekregen om een coalitie te vormen.

Het zou voor het eerst zijn dat de Groenen een premier voor een Duitse deelstaat mogen leveren. De partij staat volgens de exitpolls op 25 procent van de stemmen. De SPD komt uit op 23,5 procent.

De CDU zou op 38 procent uitkomen, terwijl de coalitiegenoot van de christen-democraten, de liberale FDP, slechts op zo'n 5 procent van de stemmen kunnen rekenen - net genoeg om boven de kiesdrempel uit te komen.

In de deelstaat Rijnland-Palts blijven de sociaaldemocraten aan de macht, aldus de exitpolls van de ARD. De SPD verloor weliswaar tien procentpunten, maar is met 35,5 procent nog altijd de grootste. Wel wordt de SPD gedwongen een coalitie te vormen met de Groenen, die op 17 procent uitkomen. De CDU won 1,2 procent en kan rekenen op zo'n 34 procent van de stemmen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig