'Antwerpen Centraal' wint prijs op filmfestival Montréal
Foto: VAF
'Antwerpen Centraal', een creatieve documentaire van Peter Krüger, heeft op de 29ste editie van het Festival International du Film sur l'Art (FIFA) in Montréal zaterdagnacht de Grand Prix gewonnen. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

De film, die door het festival omschreven wordt als 'een historische, licht ironische en beschouwende kijk op het Centraal Station in Antwerpen' won er van 36 andere films uit twaalf verschillende landen.

In 'Antwerpen Centraal' neemt de regisseur zijn kijkers mee op een reis door de fysieke en mentale ruimte van het majestueuze Antwerpse station, van bij zijn constructie tot vandaag.
Peter Krüger haalde inspiratie uit het boek 'Austerlitz' van W.G. Sebald om het treinstation van Antwerpen Centraal te benaderen als een magisch realistische locatie waar heden en verleden, geschiedenis en het dagelijkse leven, fictie en realiteit constant in beweging zijn. Antwerpen Centraal is een film waarin visuele observaties aanleiding geven tot historische, humoristische en poëtische reflecties over deze spoorwegkathedraal.

Het station belichaamt de geest van de Industriële Revolutie, waarin spoorwegen en hun stations opdoken over heel Europa, met architectuur waarin glas en metaal gecombineerd worden. De film presenteert een caleidoscopische indruk van het station, met een aanhoudende wisselwerking van zijn historische, realistische en poëtische dimensies'.
Het International Festival of Films on Art is een uniek evenement in Noord-Amerika en wereldwijd het grootste in zijn soort.

De Belgische release van de film, met medewerking van acteur Johan Leysen, staat gepland voor later dit jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig