Belgische F-16's vallen gronddoelen aan in Libië
Foto: BELGA
Voor het eerst sinds hun inzet in Libië hebben Belgische F-16's hun wapens moeten gebruiken. Ze hebben gronddoelen gebombardeerd, bevestigt Defensie. Meer details wil Defensie nog niet geven.

Ingrid Baeck, de woordvoerster van Defensie, bevestigt dat de Belgische F-16's zondag twee missies boven Libië uitgevoerd hebben. 'Tijdens een van die opdrachten is de lucht-grondbewapening ingezet', klinkt het.

Dat betekent dat de F-16's minstens een bom  afgeworpen hebben op een gronddoel, zegt Baeck. Details geeft Defensie niet. Maar het doel zou wel geraakt zijn en woordvoerster Baeck benadrukt wel dat er geen collaterale schade is. De gevechtsvliegtuigen zijn ook 'veilig en wel' teruggekeerd naar hun basis in Griekenland. Wat het doel was, wou Defensie nog niet bekendmaken. 

De Belgische gevechtsvliegtuigen nemen sinds maandag deel aan de operatie Odyssey Dawn. Ze worden ingezet om het vliegverbod boven Libië mee af te dwingen. Daarbij moesten ze tot dusver nog niet tussenbeide komen, al hebben onze piloten er al verschillende missies opzitten.

De zes Belgische F-16's zijn gestationeerd in het Griekse Araxos. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig