Gennez: 'Is het  verboden om op lange termijn te denken?'
Foto: BELGA
'Ons voorstel voor de oprichting van een Belgische Unie is onze blauwdruk voor het toekomstige België. De Belgische Unie met vier deelstaten is daarbij het einddoel. Het is toch niet verboden om op langere termijn te denken?', reageert SP.A-voorzitster Caroline Gennez in een reactie op uitspraken van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Peeters riep de Vlaamse partijen zondag op om opnieuw op één lijn te gaan staan met de Octopusnota als leidraad. Het CD&V-boegbeeld vindt ook dat men aan Vlaamse kant best stopt met het lanceren van alternatieve ideeën. Hij verwees daarbij naar het voorstel van de SP.A voor een Belgische Unie met vier deelstaten. 'Dat is misschien wel academisch interessant, maar het brengt ons niet veel verder. Integendeel', aldus Peeters. 'Laat ons niet beginnen met nieuwe ideeën te lanceren die alleen maar verdeeldheid brengen tussen die Vlaamse partijen.'

Volgens SP.A-voorzitster Gennez is het idee van een Belgische Unie zeker niet bedoeld om verdeeldheid te zaaien. 'Absoluut niet. Het is een poging tot compromis dat goed is voor Vlamingen en Franstaligen. Het is onze toekomstvisie voor België. Een Unie met vier deelstaten is daarbij ons einddoel', klinkt het.

Dat Peeters oproept om de Octopusnota te hanteren als leidraad, is voor Gennez geen probleem. SP.A zit trouwens in de Vlaamse regering die de nota gebruikt als toetssteen voor een communautair akkoord. 'De Octopusnota was ook de basis voor de nota van Johan Vande Lanotte, maar die nota was voor CD&V en N-VA onvoldoende', merkt Gennez op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig