Clinton: 'VS gaan niet tussenkomen in Syrië'
Robert Gates en Hillary Clinton Foto: AP
De Verenigde Staten plannen geen ingrijpen in Syrië zoals het geval is in Libië. Amerikaans buitenlandminister Hillary Clinton antwoordde zondag negatief op zo'n vraag van een journalist van CBS.

Clinton wees erop dat de "elementen" die tot het internationale ingrijpen in Libië geleid hebben, ontbreken in Syrië. Ze wees onder meer op de internationale veroordeling van de houding van Kadhafi's leger jegens de rebellen, de roep van de Arabische Liga naar een vliegverbod en het tot stand komen van een VN-resolutie.

Dat er geen ingrijpen zal komen in Syrië, is ook te wijten aan het feit dat sommige leden van het Amerikaanse Congres geloven dat Assad een hervormer is.

'Wat er daar de voorbije weken is gebeurd, is erg verontrustend, maar er is een verschil tussen het inzetten van vliegtuigen en het werkelijk bombarderen van de eigen bevolking, en acties van de politie die meer geweld hebben gebruikt dan we zouden willen zien', aldus Clinton. Elke situatie in het Midden-Oosten is volgens haar verschillend.

Zowel Clinton als Defensieminister Robert Gates gaven zondag verschillende televisie-interviews over de onrust en interventie in het Midden-Oosten. Gates zei niet te kunnen antwoorden op de vraag wanneer de Amerikaanse opdracht in Libië volbracht zal zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig