In Brussel hebben bijna drieduizend mensen uit verschillende landen meegestapt in de tweede 'Mars voor het Leven'. Een van de opvallende aanwezigen is opnieuw aartsbisschop André Léonard. De mars is een initiatief van een collectief studenten dat respect vraagt voor elk menselijk leven vanaf de conceptie, en een betere ondersteuning van zwangere vrouwen.

De manifestanten vinden ook dat er te weinig inspanningen gebeuren op het vlak van abortuspreventie en postabortusbegeleiding. Ze wijzen er ook op dat verschillende wetenschappelijke studies aantonen welke dramatische gevolgen abortus heeft op de gezondheid van de vrouw. Ze betreuren dat het jaarlijks aantal abortussen in België nog toeneemt.

Na de openingstoespraken zijn de deelnemers rond 16 uur vertrokken aan de Kunstberg richting Poelaertplein. 'Abortus stopt een hart en breekt een ander', staat op een van de spandoeken te lezen.

Er zijn delegaties aanwezig uit Nederland, Polen, Ierland, Duitsland, Italië en Frankrijk. Volgens de Brusselse politie zijn er aan de start zo'n 1.600 deelnemers verschenen onder wie ook aartsbisschop Léonard. Dat aantal is tijdens de mars aangegroeid tot ruim 2.800 deelnemers, zegt de politie.

In maart 2010 deed hij ook al mee aan de eerste 'Mars voor het Leven' omdat de Belgische abortuswet toen 20 jaar bestond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig