Tweehonderd leden van de radicale Vlaamse actiegroep Voorpost hebben zondagmiddag gedemonsteerd in de Franstalige grensgemeente Edingen voor 'de teruggave van de bij de vorige Belgische staatshervormingen ontstolen Vlaamse gebieden'.

Het gaat volgens woordvoerder Bjorn Roose van Voorpost onder meer om een tiental gemeenten zoals Edingen, Tubeke, Komen en Ploegsteert die in 1962 oorspronkelijk Vlaams waren ingekleurd, maar bij de uiteindelijke staatshervorming werden ondergebracht bij Wallonië.

De Vlaamse manifestanten wandelden naar het centrum van de gemeente waar aan het gemeentehuis een korte toespraak werd gehouden. Er daagden ook een honderdtal Franstalige tegenbetogers op die door een politiecordon op afstand werden gehouden.

Er deed zich één incident voor, een Vlaamse vrouwelijke manifestant diende te worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens woordvoerder Roose werd zij getroffen door een projectiel uit de Franstalige tegenbetoging.

Voorpost eist dat de actuele onderhandelingen over de staatshervorming nog enkel gaan over de definitieve splitsing van België en de totstandkoming van een vrije en onafhankelijke Vlaamse republiek. 'Er kan geen sprake zijn van welke territoriale toegevingen dan ook aan de Franstaligen in een ruil voor een zogenaamde uitbreiding van bevoegdheden voor Vlaanderen en Wallonië. En elke onderhandeling over de splitsing van BHV moet worden stopgezet', zo verluidt.

'Over iets wat zelfs volgens de Belgische grondwet een recht is, moeten we niet onderhandelen', aldus Voorpost

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig