Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) is bijzonder pessimistisch over de kans op een snelle doorbraak in de regeringsformatie. 'Het zit muurvast en het spel van de zwartepiet is weer begonnen in functie van de nieuwe deadline van Pasen', zo staat te lezen op de weblog van Van Rompuy.

Volgens hem lijkt ook niemand te weten hoe het nu verder moet. 'Dit land ligt in coma en het zal nog een hele tijd blijven duren', luidt het somber.

Van Rompuy toont zich in zijn kritiek vooral scherp voor PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Zo was Di Rupo de voorbije week wel te zien in zwembroek in het zwembad van Bergen en mocht De Wever op de foto met de Britse premier David Cameron. Maar de resultaten aan de onderhandelingstafel blijven uit en Van Rompuy vraagt zich luidop af of er nog wel een as PS/N-VA komt.

'De Wever en Di Rupo hebben tot hiertoe gefaald, maar het is blijkbaar majesteitschennis dit te zeggen aan beide zijden van de taalgrens', aldus Van Rompuy.

En terwijl zijn partijgenoot en Vlaams minister-president Kris Peeters zich zondag uitsloofde om de Vlaamse partijen opnieuw op één lijn te krijgen, herhaalt Van Rompuy dat de N-VA moet stoppen met kritiek te geven op de regering in lopende zaken. 'CD&V heeft deze week het boete- en rouwkleed afgelegd en is terecht in de aanval getrokken. We laten niet langer op onze kop zitten.'

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig